Voor het eerste levert muziek streaming meer op dan de verkoop van CD's

door
Roald
Leestijd 1 min.

Voor het eerst is de omzet uit de verkoop van CD's voorbijgestoken door de omzet uit de verkoop van streaming via muzieksites. Deze primeur bevestigt de stijgende populariteit van online diensten als Spotify en Rhapsody en internet radio's als Pandora. In totaal leverde streaming in 2014 meer dan 1,87 miljard euro op terwijl er uit de verkoop van CD's maar 1,85 miljard werd gewonnen. Dat onthulde de Recording Industry Association of America, die de belangen vertegenwoordigt van de sector.

De populariteit van online muziekdiensten bij het brede publiek biedt de muziekindustrie een tweede adem. De afgelopen jaren zakten de inkomsten uit de verkoop van muziek fors, maar in 2014 werd er voor 4,86 miljard dollar aan muziek verkocht wat een stijging van 2% is ten opzichte van 2013.

Online streaming valt echter niet bij alle artiesten in de smaak. Een aantal muzikanten zijn van mening dat het auteursrecht geschonden wordt door de verschillende streaming sites. Taylor Swift uitte de felste kritiek en ondernam vorig jaar een drastische stap door haar hele repertoire van Spotify te halen. Ook Björk weigert om haar nieuwste album 'Vulnicura' aan te bieden op Spotify en co.