Leven als God in Frankrijk

Vakantie, dat is heerlijk nietsdoen terwijl je toch genoeg om handen hebt zodat je je niet verveelt. Hoe je dat invult, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Verkies je een stevige wandeling langs schitterende kasteeltjes of zon je liever op een parelwit strand? Trek jij naar de grootstad voor een culturele toer of schuif je eerder aan tafel voor culinaire hoogstandjes? Geen enkel land dat deze diverse wensen zo meesterlijk invult als Frankrijk. Bovendien lopen er nu de Franse weken bij Neckermann, met tot 50% korting op reizen naar la douce France. Een uitgelezen moment dus om Frankrijk onder de loep te nemen.

ParijsEen van de meest bekende steden van de wereld ligt op nauwelijks drie uurtjes  van onze eigen hoofdstad. De lichtstad is al eeuwenlang een belangrijk cultureel centrum in Europa en vervult deze rol vandaag de dag nog steeds met verve. Naast de talloze gallerijtjes vind je er maar liefst 150 musea, waaronder vermaarde kunsttempels als het Centre Pompidou, het Musée d’Orsay en het Louvre.

Cultuurliefhebber, maar je verkiest de frisse buitenlucht boven musea? Ook dat is geen enkel probleem in Parijs. De stad beschikt immers over een hele rist bezienswaardigheden, waaronder de Eiffeltoren, de Arc de Triopmhe, Les Invalides, het Elysée, de Notre-Dame, de Basilique de Sacré-cœur, de Pont Neuf, de Place de la Bastille, begraafplaats Père-Lachaise, de Sorbonne,…  De lijst kan tot in de oneindigheid doorgaan maar je moet het vooral zelf gezien hebben.

Wie uitgebreid wil shoppen of zich wil vergapen aan het enorme winkelaanbod kan ook op heel wat plaatsen terecht in Parijs. Denk maar aan de Champs-Elysées, de Rue de Rivoli of de Galeries Lafayette. De Rue Moffetard is dan weer de place to be voor wie liever door marktjes snuistert. Wie ’s avonds de beentjes wil losgooien kan terecht in het gebied rond de Place de la Bastille of in Quartier Latin.

Noord-Frankrijk, Normandië en Bretagne

Is die stedelijke drukte of zonnekloppen niet meteen jouw ding? Blijf je liever dichtbij de vertrouwde Belgische grond terwijl je toch geniet van Frankrijk? Vergeet de vooroordelen over het grauwe Noord-Frankrijk en ontdek een streek met een zacht klimaat, lekker eten, groene landschappen en heel veel gastvrije mensen. Wandel langs de bizarre krijtrotsen of maak een tocht door de prachtige riviervalleien van Le Nord. Een halte bij één van de vele kleine brouwerijen of jeneverstokerijen mag natuurlijk niet ontbreken.

Wie iets verder richting zuiden trekt, komt terecht in Normandië. Zee, krijtrotsen en donkergroene heuvels: hier haal je vanzelf wat dieper adem. Het gebied was doorheen de geschiedenis meermaals een slagveld en dat kan je er nog steeds merken, door de oorverdovende stilte op Omaha Beach waar D-Day zich voltrok, of aan het magnifieke tapijt van Bayeux, dat de slag bij Hastings in 1066 afbeeldt. De middeleeuwen kan je er bovendien herbeleven op het kloostereilandje Mont-Saint-Michel, als de getijden de weg niet versperren. Wie dat niet kan smaken, kan proeven van de streekproducten als cider, camembert en calvados.

Het meest westelijke punt van Frankrijk vind je in Bretagne, een wisselend landschap dat meedeint op het ritme van eb en vloed. Schilderachtige haventjes en pittoreske dorpjes zijn hier eerder de regel dan de uitzondering. Het mysterieuse Keltische verleden leeft hier nog steeds voort: in de taal, de muziek, de kleurrijke traditionele feestjes en natuurlijk bij de bijna 3.000 menhirs die je aantreft in de heidevelden rond Carnac. Voor lekkerbekken is het hier elke dag feest. Door de nabijheid van de zee spelen vis, oesters en schelpen en belangrijke rol in de lokale keuken en de Bretoense pannekoeken, die in ontelbare varianten bestaan, mag je niet aan je laten voorbijgaan.

De berggebieden

Enthousiaste skiërs en wielrenners weten ongetwijfeld al dat Frankrijk beschikt over twee geweldige bergketens: de Alpen en de Pyreneeën.

Die laatste bergketen strekt zich uit van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan en vormt de natuurlijke grens met Spanje. Van de zachte en golvende groene heuvels met schilderachtige riviervalleien in de Midi-Pyrénées tot het woeste hoogbergte met besneeuwde bergtoppen en prachtige vergezichten van de Hautes-Pyrénées, heel dit gebied nodigt uit tot wandelen, zwemmen, fietsen, kayakken, klimmen en natuurlijk volop genieten. Wielerliefhebbers die op zoek zijn naar een uitdaging kunnen er zich wagen aan de beklimming van de Aubisque of van de legendarische Tourmalet.

Naast sportieve activiteiten zijn er ook heel wat plaatsjes om te bezichtigen in de Pyreneeën. In het kalkgebergte ontdek je tal van grotten en holen met prehistorische rotsschilderingen; Niaux, Mas d’Azil en Lombrives behoren tot de meest spectaculaire. Albi, één van de rijkste kunststeden van Frankrijk, is een must-see tijdens een doortocht in de Pyreneeën. Hier kan je de schitterende cathédrale Sainte-Cécile aanschouwen en in het Musée de Toulouse-Lautrec tref je de mooiste schilderijen van de excentrieke aristocraat Henri de Toulose-Lautrec aan. De verschillende bastide-dorpen in de regio, zoals Villeneuve-sur-Lot, Castelnau-de-Montmiral en Isle-sur-Tam zijn absolute aanraders voor wie houdt van middeleeuwse architectuur.

Aan de grens met Italië en Zwisterland liggen de Alpen, het hoogste en meest indrukwekkend gebergte van West-Europa. Je vindt hier een afwisseling van hoge bergen en lieflijke valleien, groene weiden en dichte bossen, klatterende watervallen, snelstromende rivieren en kabbelende beekjes. Kortweg, een prachtig decor om in te wandelen, fietsen, klimmen, zeilvliegen of gewoon van de stilte en schoonheid te genieten.

Als je echte, ongrepte natuur wil ervaren, kan je terecht in het immense Parc National de la Vanoise, dat verbonden is met het naburige Italiaanse natuurpark Gran Paradiso. Het natuurpark beschikt over meer dan 40 trekkershutten en zeldzame fauna en flora. Toeristen zul je er niet vaak tegen het lijf lopen, maar af en toe wel wilde steenbokken en gemzen die over de randen van de witte gletsjers klauteren.

Natuurlijk mag niet vergeten worden dat de Franse Alpen in de winter en het voorjaar de plek bij uitstek worden voor wintersport. Verschillende dorpjes en steden, waaronder Briançon en Chamonix, liggen in de nabijheid van meerdere skigebieden waar het heerlijk vertoeven is. Als je moe wordt, kan je jezelf bovendien duchtig laten verwennen in het elegante kuuroord Evian-les-Bains aan het Lac Léman of genieten van de heilzame warmwaterbronnen van Aix-les-Bains, die zelfs bij de Romeinen al bekend waren.

Er is nog zoveel meer te zien in Frankrijk. Daarom leggen we ons tijdens de Franse Weken van Neckermann steeds toe op een andere regio van dit magnifieke land. Volgende week is de Provence aan de beurt.