K3 is dood, lang leve K3

Na jaren van speculatie is het zover: K3 houdt ermee op. Althans in de huidige bezetting, want de populaire meidengroep gaat op zoek naar drie nieuwe krachten. Via een groots opgezette tv-show, dat spreekt.

Een doos papieren zakdoekjes. Terwijl we in spanning wachten op Karen, Kristel en Josje, trekt een schijnbaar onbenullig item onze aandacht. Strategisch geplaatst achter de drie stoelen, lijkt Studio 100 al een tipje van de sluier te willen oplichten: er zal gesnotterd worden.

Toch heeft het machtige mediabedrijf de touwtjes minder strak in handen dan gewoonlijk. De hele dag al gonst het van de geruchten, na een artikel in Het Laatste Nieuws. «K3 stopt», schreef de krant met stelligheid op zijn voorpagina.

Livestream

De pers werd daarom in allerijl naar het hoofdkwartier in Schelle geroepen. Het gevolg: een bomvolle zaal met media uit België én Nederland, aangevuld met een massa nieuwsgierigen die thuis voor de livestream zitten. «We hebben groot nieuws», opent Gert Verhulst himself, waarna de topman zijn zingende driekleur op het podium roept.

Gehuld in identieke outfits en breed glimlachend – oef, er zijn nog zekerheden – komen de paradepaardjes de zaal binnen gehuppeld. Daar kiest Karen voor het verrassingseffect. «Neen, K3 stopt er niet mee», probeert de rosse.

Ruzie maken

Het schijnmanoeuvre van de Antwerpse kent weinig succes, vooral omdat de dames er meteen aan toevoegen dat ze collectief «de fakkel doorgeven». Na Kathleen in 2009 houden dus ook de twee andere K’s en ‘nieuweling’ Josje het definitief voor bekeken.

«Maar dat is niet omdat we te oud of te rebels zijn, geen zin meer hebben of te veel ruzie maken», haasten de meisjes zich. «We willen gewoon op ons hoogtepunt stoppen. Na lange en intense gesprekken, hebben we dat samen beslist.»

BELGIUM CULTURE MUSIC PC K3

Vervulde dromen

Nochtans deden al langer geruchten de ronde over Josje. De vrijgevochten Amsterdamse zou het beu zijn om voor kinderen te zingen en weigerde naar verluidt om een langdurig engagement aan te gaan.

«Het doet me veel pijn om zoiets te horen», reageert de blonde, om naadloos over te schakelen op het volgende promopraatje. «Ik ben het bewijs dat dromen kunnen uitkomen. Daarom doen we een oproep aan alle meisjes die in onze voetsporen willen treden.»

BELGIUM CULTURE MUSIC PC K3

‘K3 zoekt K3’

Net als bij de vorige vacature, gaat Studio 100 via een televisieshow op zoek naar opvolging. ‘K3 zoekt K3’ zal vanaf het najaar te zien zijn op de commerciële zenders VTM en het Nederlandse SBS6.

De functieomschrijving lijkt alvast dezelfde. «Wellicht zal er opnieuw een blonde, een bruine en een rosse komen», verklapt Karen. «Maar het belangrijkste is dat de meisjes een klik hebben, waaruit magie ontstaat.»

Hoogtepunten

Noem ons gerust kwatongen, maar bij de huidige formatie is die magie vervlogen. Dat blijkt wanneer een montage met de hoogtepunten van het meidentrio over het scherm rolt. Terwijl Kristel en Karen troost zoeken bij elkaar en de zakdoekjes hun nut bewijzen, zit Josje er afzijdig en koeltjes bij.

Dat de toekomst nieuwe kansen biedt, verzacht gelukkig de pijn. «Maar we zijn nog niet bezig met wat we hierna gaan doen. Eerst volgt nog een druk jaar met K3», klinkt het in koor.

BELGIUM CULTURE MUSIC PC K3

Werken tot 67

Daarna lijken vooral de spontane Karen en de glamoureuze Josje zich niet naar een interimkantoor te moeten haasten. Al is ook Kristel niet van plan om te gaan stilzitten. Op de vraag of je na zeventien jaar bij K3 ‘binnen’ bent, bewijst ze de huidige regering tot slot nog een flinke dienst. «Het is toch de bedoeling dat we tot ons 67ste blijven werken?»

Matthias Adriaensen

——————————————————————————————————————————————————-

Van ‘fijne vleeswaren’ tot marketingmachine

In 1998 neemt K3 een valse start. Het meidentrio van Niels William moet de nieuwe ‘Spice Girls’ worden, maar Karen, Kathleen en Kristel kennen weinig succes met hun single ‘Wat ik wil’.

Een nieuwe poging volgt tijdens de Belgische preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Hoewel jurylid Marcel Vanthilt hen laatdunkend omschrijft als ‘fijne vleeswaren’, is de trein vertrokken met de hit ‘Heyah Mama’.

In 2002 verzilvert William het succes door K3 te verkopen aan Studio 100. Van dan af krijgt de groep een echte marketingmachine achter zich, wat resulteert in een televisieserie, een film en een eigen museum.

De blonde Kathleen Aerts houdt het in 2009 voor bekeken. De al even blonde Josje Huisman uit Amsterdam is haar vervangster. K3 wordt nu ook in Nederland gigantisch populair.

Na een stukgelopen relatie met Karen maakt Studio 100-topman Gert Verhulst in 2012 zijn liefdesgeluk met Josje bekend. De liefde gaat evenwel snel voorbij.

Vermeende strubbelingen en solo-ambities betekenen in 2015 het einde van K3 in zijn huidige formatie.

——————————————————————————————————————————————————–

What’s next?

«De liedjes van K3 zijn nog niet uitgezongen», vindt Josje Huisman. En wie is Studio 100 om de Nederlandse tegen te spreken. Daarom gaat het mediabedrijf op zoek naar opvolging, via een televisieshow die dit najaar te zien zal zijn op vtm en het Nederlandse SBS6. Daarin zullen Karen, Kristel en Josje zelf nog een belangrijke rol spelen. «Hou je van zingen, dansen en kindjes? Ga er dan voor», motiveert Josje, die zelf in 2009 bij de groep kwam via ‘K2 zoekt K3’.

In afwachting van hun opvolging blijft de huidige formatie optreden en komt er met ‘K3 loves you’ zelfs nog een nieuwe single uit. Vanaf juni beginnen de tv-opnames, waarna een grote tournee volgt tot in het voorjaar van 2016. Die optredens zullen met de zes meisjes samen worden afgewerkt. «Een afscheid voor ons en een introductie voor de nieuwe leden.»