Microsoft maakt komaf met wachtwoorden en pincodes

Microsoft wil met een nieuwe functie genaamd Windows Hello er in Windows 10 voor zorgen dat wachtwoorden overbodig zijn. Het nieuwe besturingssysteem zal ondersteuning bieden voor Windows Hello, zodat je je kan aanmelden bij een Windows-apparaat met je vinger of je gezicht.

Windows Hello werkt door je gezicht, iris of vingerafdruk te scannen zodat je je apparaat kan ontgrendelen waardoor pincodes en wachtwoorden worden vervangen. “Met Windows Hello zul je in staat zijn om je apparaten op te starten door je gezicht te laten zien of ze aan te raken met je vinger. Dat is niet alleen handiger dan het intypen van een wachtwoord, het is ook veiliger,” staat er te lezen in de aankondiging op de website. “Ons systeem stelt je in staat om applicaties en bepaalde online ervaringen te authentiseren zonder dat er een wachtwoord op uw apparaat of netwerkserver wordt opgeslagen.”Hoewel de meeste apparaten nog niet in staat zijn om Windows Hello te gebruiken, zal Microsoft de bestaande vingerafdruklezers ondersteunen. Voor de gezichts- of irisdetectie zullen de nieuwe computers van Microsoft uitgerust worden met een RealSense 3D-camera van Intel.

Windows10

“Het is een oplossing die de overheid en andere organisaties zullen gebruiken om hun algemene veiligheid te verbeteren,” zei Joe Belifore van Microsoft. Om dat te kunnen bereiken, stuurt Microsoft nooit beelden van jouw vingerafdruk of iris via het web, maar worden de beelden met behulp van een assymetrische enscriptiesleutel op afstand geauthentiseerd. Windows Hello zou bovendien intelligent genoeg zijn om het verschil te kunnen zien tussen een uitgeprinte afbeelding van een gezicht en een echt gezicht.

De technologiereus kondigde aan dat de langverwachte update ergens in de zomer zal verschijnen in 190 landen en 111 talen. Een exacte release date werd door het bedrijf niet bekendgemaakt.

Windows 10 zal in het eerste jaar een volledig gratis update zijn voor gebruikers van Windows 7 en 8.1. Ook mensen met een smartphone die draait op Windows 8.1 zullen gratis kunnen updaten. Opvallend genoeg zal het besturingsprogramma ook beschikbaar gemaakt worden voor gebruikers die nu nog werken met een illegale versie. Daarmee wil Microsoft vooral de Chinese gebruikers overhalen om te werken met een officiële versie. In China gebruikt namelijk drievierde een illegale versie.