Frankrijk wil te magere modellen verbieden

De Franse overheid zal waarschijnlijk over een wetsvoorstel moeten stemmen dat ervoor zorgt dat te magere fotomodellen verboden zijn. Mocht het wetsvoorstel er komen dan kunnen modellenbureaus en modehuizen ook beboet worden als ze te magere modellen inzetten in reclamecampagnes. Dat heeft Marisol Touriane, de minister van Volksgezondheid, gezegd.

Het stijlbewuste Frankrijk zou met die beslissing toetreden tot een selecte groep bestaande uit Italië, Spanje en Israël dat een dergelijke wet al goedkeurde waardoor te magere modellen van de catwalks zijn verdwenen.

“Het is belangrijk voor mode-modellen om goed te eten en te zorgen voor hun gezondheid. Vooral voor jonge vrouwen die als model gezien worden als esthetisch ideaal,” zei Marisol Touriane.

De wet zou regelmatige gewichtscontroles afdwingen en het mogelijk maken om eventuele inbreuken te beboeten met een boete van 75.000 euro met maximaal een gevangenisstraf van zes maanden voor het personeel dat betrokken is. Modellen zouden een medisch attest nodig hebben met een Body Mass Index (BMI) van ten minste 18 voor ze kunnen ingehuurd worden voor een baan als model. Dat staat gelijk aan een gewicht van 55 kilogram voor een lichaamslengte van 1.75 meter.

Ook pro-anorexia websites die een ongezonde levensstijl verheerlijken kunnen gestraft worden wanneer ze bepaalde inhoud openbaar maken die extreme slankheid stimuleert. In Frankrijk lijden 30.000 tot 40.000 mensen aan anorexia waarvan de meeste tieners zijn.