Luisteren naar klassieke muziek heeft een invloed op onze genen

door
Roald
Leestijd 1 min.

Volgens een nieuwe studie versterkt het luisteren naar klassieke muziek de activiteit van onze genen die betrokken zijn bij het aanmaken het transport van dopamine en hebben ze een positieve invloed op het leervermogen en ons geheugen. Jammer genoeg treedt het effect alleen op bij mensen die veel ervaring hebben met luisteren naar klassieke muziek. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Helsinki ontdekt.

Voor het onderzoek moesten 48 proefpersonen twintig minuten luisteren naar Mozarts Vioolconcert nr. 3 in G majeur. De onderzoekers namen vooraf bloed en na het nummer werd hetzelfde gedaan zodat de invloed van de muziek op specifieke genen in het bloed gemeten kon worden.

Uit de bloedanalyse bleek dat vooral genen die betrokken zijn bij de synaptische neurotransmissie. Dat is de overdracht van signalen in de hersenen bij leer- en geheugentaken. Een gen dat betrokken is bij de ontwikkeling van Alzheimer leek wat minder actief te zijn geworden.

Dat lijkt een grote doorbraak, maar het onderzoek was te kleinschalig om definitieve conclusies te formuleren over de invloed van klassieke muziek op studeren.  Volgens Irma Järvelä was het effect ook niet bij iedereen meetbaar.

"We vonden alleen veranderingen in de activiteit van bepaalde genen bij deelnemers die regelmatig naar klassieke muziek luisteren," vertelde ze op de nieuwssite ScienceDaily. "Daaruit blijkt dat mensen vertrouwd moeten zijn met het muziekgenre om de effecten ervan te ervaren."