Is het rijk van ‘Bibi’ uit?

De verkiezingen in Israël waren de spannendste in jaren. Geen wonder dat uittredend premier Benjamin Netanyahu op de dag van de stembusgang nog fors uithaalde naar zijn linkse uitdagers.

Bijna zes miljoen stemgerechtige Israëli’s werden opgeroepen om 120 nieuwe leden van de Knesset, het Israëlische parlement, te kiezen. De verkiezingen beloofden een nek-aan-nekrace te worden tussen rechts en links, tussen een nationalistische regering met Netanyahu voor de vierde keer aan het roer, of een kabinet dat zich richt op de economie en onderhandelt met de Palestijnen.Veel Israëliërs zijn ontevreden met het beleid van ‘Bibi’, zoals de bijnaam van Netanyahu luidt. De hoge levenskost en de trage economische groei baren veel mensen zorgen, terwijl zijn conservatieve Likoed-partij zich op de dreigingen vanuit Palestijnse en Iraanse hoek richt.

Daar profiteert vooral de Zionistische Unie van, een links kartel tussen de partijen Labour en Hatnuah. De Israëlische bevolking heeft «de keuze tussen verandering en hoop, en vertwijfeling en ontgoocheling», zei Yitzhak Herzog, die samen met Tzipi Livni voorzitter is van de Zionistische Unie, toen hij zijn stem uitbracht in Tel Aviv.

Toen Netanyahu zelf ging stemmen in Jeruzalem benadrukte hij opnieuw dat er van een coalitie met Herzog en Livni, een fervent voorstandster van toenadering tot de Palestijnen, geen sprake kan zijn. «Ik zal een nationalistische regering vormen», zei hij.

Netanyahu verschoof naar het einde van de verkiezingscampagne toe steeds meer op naar rechts, en haalde terwijl de stemlokalen nog open waren uit naar zijn tegenstanders. Op Facebook waarschuwde hij voor Arabische kiezers «die in massa’s gaan stemmen» en door «linksgeoriënteerde organisaties» met bussen naar de kieslokalen werden gebracht.

Zijn uitspraken werden met opgetrokken wenkbrauwen onthaald, en kregen al snel het etiket racistisch opgekleefd. De Israëlische bevolking bestaat voor een vijfde uit Arabieren, die al lang klagen over discriminatie. Een nieuwe kieslijst met de voornaamste Arabische partijen heeft echter vermoedelijk veel Arabische kiezers naar de stembus gelokt, waardoor de uitslag in het nadeel van Netanyahu kan kantelen. Bij het per perse gaan waren nog geen resultaten bekend.