De mooiste wandelingen in de Ardennen

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, bladeren verschijnen stilletjes weer aan de takken… Kortom, de lente is weer in het land! Tijd dus om die vastgeroeste winterbenen weer los te schudden met een stevige wandeling en geen betere regio in ons land dan de Ardennen om te gaan wandelen. Daarom zochten wij naar enkele van de mooiste wandelroutes in de Ardennen.

Wandeling van de NinglinspoNinglin-wat? Je hebt misschien nog nooit van de Ninglinspo gehoord maar de wandeling is een echte must voor de enthousiaste wandelaar of natuurliefhebber! Dit zijriviertje van de Amblève met de enigmatische naam is het enige ‘bergriviertje’ van België. Over een lengte van 2,5 kilometer daalt de rivier zo’n 200 meter. Het water slijpt een prachtige vallei, met bijhorende watervalletjes en waterbekkens, door een groen en heuvelachtig landschap.

De wandeling is zo’n zes kilometer lang en vangt aan bij een parking langs de weg tussen Remouchamps en Stoumont, in het dorpje Sedoz. Tijdens de wandeling zal je vaak klimmen en dalen, waardoor het soms even zoeken is welke richting je juist uit moet maar verdwalen is praktisch onmogelijk.

Halverwege de wandeling laat je de rivier eventjes achter je liggen en passeer je langs een ander hoogepunt: het uitkijkpunt Drouet, dat een indrukwekkend panoramisch zicht over de vallei biedt.

Het enige nadeel aan de wandelroute is dat er onderweg geen bankjes staan. Even lekker uitblazen is geen probleem maar comfortabel zitten is er helaas niet bij.

De ‘Blanche’ wandeling van Bellevaux

In de omgeving van de Brouwerij van Bellevaux in Malmedy heb je zo’n viertal wandeling. De kortste daarvan, de ‘Blanche’, is een aangename wandeling van 1,5 kilometer die bovendien perfect geschikt is voor jonge kinderen.

Tijdens die anderhalve kilometer wandel je door het dorp en passeer je langs het ‘maison Maraite’, een boerderij di gebouwd werd in 1592. De wandeltocht voert je ook langs de kerk en de begraafplaats. Onderweg zijn er ook heel wat dieren in de wei te zien, iets wat de kinderen ongetwijfeld leuk zullen vinden.

De wandeling is behoorlijk eenvoudig en aangenaam. Gedurende de gehele tocht wandel je over asfalt of in de velden, maar stevige schoenen zijn nooit overbodig. De andere wandelingen zijn iets langer maar laten je evengoed genieten van het betoverende Bellevaux.

Historische wandeling door Saint-Hubert

Het Maison du Tourisme du Pays de Saint-Hubert biedt een wandeling van twee uur aan, die je meeneemt langs de mooiste historische plekjes van de regio.

Terwijl je door de straten van Saint-Hubert stapt, ontdek je heel wat historische gebouwen, zoals het wasbekken van de ‘Maladrie’, de Sint-Hubertusbasiliek en het stadhuis met zijn voorgevel uit graniet. Het oude abdijcomplex, dat onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van België en gerenoveerd werd in 2003, wordt natuurlijk ook niet vergeten.

De oude vestingspoort, het laatste overblijfsel van de vestingsmuur rond de abdij, ontbreekt natuurlijk ook niet. Doorheen de jaren veranderde de bestemming van het gebouw, van dodenhuisje voor het nabijgelegen kerkhof van de monniken tot een woning voor een kleermaker en zijn familie.

Veel wandelplezier!