Waar zit Vladimir Poetin? Deze vier theorieën verklaren de mysterieuze verdwijning van de president

De Russische president Vladimir Poetin verscheen al meer dan een week niet meer in het openbaar en dat leidt tot ongebreidelde speculatie over zijn gezondheid en verblijfplaats. Volgens de BBC verscheen Poetin voor het laatst op 5 maart.

Dat had tot gevolg dat de geruchtenmolen in overdrive ging en mensen de meest waanzinnige complottheorieën verzonnen. Poetin zou dood zijn, zijn zwangere vriendin in Zwitserland bezoeken of hij zou verdwenen zijn omdat hij achter de moord op Boris Nemtsov zit. Het Kremlin gaf vrijdag nog foto’s en beelden vrij van de president tijdens vergaderingen, maar veel mensen denken dat die beelden vals zijn of dat ze van voor 5 maart dateren.

Russische functionarissen hebben geruchten rond gezondheidsproblemen ontkend. “Zijn handdruk is zo sterk dat hij er je hand mee kan breken,” zei Dmitry Peskov, de perschef. Helaas voor het Kremlin vallen deze verklaringen in dovemansoren, want het is namelijk veel leuker om bizarre samenzweringen te verzinnen.

1. #PutinIsDead

De hashtag werd een semi-satirische meme op Russische sociale media vorige week en werd wereldwijd bekend toen bleek dat het Kremlin niet kon verklaren wat er aan de hand is met Poetin. Maar ondanks wat sommige completbedenkers zeggen, is het moeilijk voor te stellen dat het Kremlin dit geheim zou kunnen houden voor meer dan 10 dagen, want er zit nu eenmaal een groot verschil tussen gezondsheidsproblemen ontkennen en de dood van de wereldleider geheim houden.

2. Poetin lijdt aan een mysterieuze ziekte

De twee meest populaire theorieën hebben te maken met de gezondheid van de president. Poetin zou volgens een onbetrouwbare bron van een politieke blog een beroerte hebben gehad terwijl de CIA verklaarde dat de president griep heeft. Sommige mensen denken dat Poetin gewoon herstelt van plastische chirurgie.

Ziekte is wellicht de meest plausibele verklaring voor de verdwijning van Poetin en het feit dat het Kremlin het allemaal ontkent, is ook logisch. Ze zouden namelijk slachtoffer worden van hun eigen PR-campagne waarbij Poetin afgeschilderd wordt als een supermens. Ziekte valt daarmee niet te rijmen want dat wordt gezien als een teken van zwakte.

3. De zwangere vriendin

De Zwitserse krant Blick meldt dat Poetin in Zwitserland is om getuige te zijn van de geboorte van zijn kind door zijn vermeende vriendin Alina Kabaeva, een voormalig turnster. Kabaeva wordt al enkele jaren aan Poetin gekoppeld, maar de relatie werd nooit officieel bevestigd. Uiteraard wordt het gerucht dat Poetin in een privé-kliniek in Zwitserland verblijft, ontkent door perschef Peskov.

4. Poetin is afgezet en op de vlucht

De meest bizarre theorie is dat de president werd afgezet tijdens een geheime coup. De Daily Mail en Der Spiegel hebben citaten van Geydar Dzhemel, een Russisch filosoof en politiek activist, die zei dat hij denkt dat Poetin werd geneutraliseerd. “Er is een staatsgreep georganiseerd door een agentschap en die hebben Poetin onder controle.”

Poetin zal vermoedelijk vandaag weer in het openbaar verschijnen. Hij heeft namelijk een afspraak met Almazbek Atambaev, de president van Kirgizië om een Oost-Europees handelsblok te bespreken. Aangezien deze vergadering al werd aangekondigd door het Kremlin zou een annulatie nog meer olie op het vuur gooien.

12:00 Update: Poetin is gezien

De Russische president Vladimir Poetin is dan toch niet dood, in Zwitserland of afgezet. Hij verscheen levend en wel, naar aanleiding van zijn ontmoeting met de president van Kirgizië, opnieuw in het openbaar in Sint-Petersburg. Het is zijn eerste publieke verschijning in tien dagen tijd. “Zonder geroddel zou het leven saai zijn,” liet de president zich ontvallen.