Dyson investeert fortuin in nieuwe smartphonebatterij die dubbel zo lang mee zal gaan

Dyson zal 15 miljoen dollar in een nieuw type batterij investeren. De nieuwe batterij zou de batterijduur van de smartphone verdubbelen en elektrische auto’s meer dan 900 kilometer per lading laten rijden.

Het Britse bedrijf werd op de hoogte gebracht van de Sakti3, een batterij die twee keer zoveel energie kan opslaan als een traditionele batterij.Als onderdeel van de investering zal Dyson helpen om de Sakti3 te commercialiseren. De nieuwe batterijen leveren twee keer zoveel energie als de hedendaagse batterijen op basis van lithium die gebruikt worden in smartphones, tablets, auto’s, robots en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines.

“De Sakti3 heeft grote sprongen gemaakt qua prestaties. De huidige accutechnologie kan zich niet meten met de Sakti3,” zei James Dyson, de oprichter van het bedrijf. “Het is een fundamentele technologie die het mogelijk maakt om machines goed te laten functioneren.”

Batterijduur is een van de belangrijkste beperkende factoren van draagbare en draadloze elektronische producten. Hoewel de computertechnologie verder gevorderd is, is de levensduur van batterijen niet mee geëvolueerd en dat leidt tot frustraties.

Technologiebedrijven worden gedwongen om te kiezen tussen zwaarder en dikker of een beperkte levensduur van de batterij. Dat is een van de redenen waarom producten als de iPhone zelden langer dan een dag kunnen functioneren voor je ze moet opladen.

Daar wil Dyson met de Sakti3 verandering in brengen. De batterij zou meer dan 1000 watt uur in zich hebben terwijl de beste lithium-ion accu’s die vandaag beschikbaar zijn maar aan 620 watt uur per liter komen. Deze verbetering zou de levensduur van de batterij van mobiele elektronica en het bereik van elektrische voertuigen verlengen en leiden tot dunnere en lichtere technologie.

De Sakti3-batterijen zouden ook goedkoper zijn om te vervaardigen en milieuvriendelijker zijn dan de huidige batterijen.