’s werelds oudste pretzel gevonden in Duitsland

In Duitsland hebben archeologen ’s werelds oudste pretzel ontdekt. Ondanks dat hij 250 jaar geleden is gebakken heeft de pretzel niets van zijn vorm verloren. Het populaire gebak werd gevonden bij opgravingen in de Beierse stad  Regensburg.

De pretzel werd samen met de resten van een kadetje en een croissant gevonden. De experten geloven dat het eten zo lang bewaard is omdat het te hard gebakken was door een bakker uit de 18e eeuw.Silvia Codreanau-Windauer van het Beierse  Bureau voor de conservatie van Historische monumenten: ‘ Dit is heel zeker de oudste pretzel ooit gevonden.’ Ook de burgemeester van de stad gaf zijn mening over de vondst: ‘Deze ontdekking is zo uitzonderlijk want het geeft een klein beeld van het dagelijkse leven van toen.’

De gebakjes zijn een echte delicatesse in het Zuiden van Duitsland en Oostenrijk. In Beieren worden pretzels vaak gegeten als ontbijt  samen met Weißwurst en met mosterd. Volgens de lokale bevolking zou de vorm van de pretzel de gekruiste armen van monniken moeten voorstellen. Monikken zijn het symbool van de Beierse hoofdstad München. Het zou pas later  een echte snack geworden zijn.

Op de opgravingssite in Regensburg werd er ook al een houten huisje gevonden. De archeologen denken dat het wel 1200 jaar oud is. Ook zijn er plannen om op de plek een museum te bouwen over de Beierse geschiedenis.