Nafi Thiam: Zilver in stijl!

lievelingskleur heb ik niet. Tegenwoordig gaat mijn voorkeur vooral uit naar geometrische patronen, gekleurde sjaals en dergelijke. Wanneer ik ga shoppen, ga ik gewoon intuïtief te werk en kies ik vooral de kleren waar ik me goed in voel. Het is niet omdat er iets in een boekje staat dat ik het per se wil kopen.»

Zit er alleen maar sportkleding in je koffer?«Nee helemaal niet. Ik neem natuurlijk ook kledij mee om tijdens de dag te dragen. Het is wel zo dat je voor zo’n competitie enorm veel sportkleding mee moet nemen. Voor deze wedstrijd alleen al heb ik vijf paar schoenen op zak en één paar voor de training. Bij een zevenkamp zijn dat acht paar schoenen. En dan zijn er nog mijn normale schoenen. In vergelijking met andere atleten is het altijd moeilijk om onder het toegelaten gewicht te blijven bij het inchecken (lacht). Verder draag ik uiteraard de Belgische driekleur, maar nu die fluokleuren zo in de mode zijn, draag ik ook wel wat felle accenten hier en daar. Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar een beetje kleur kan nooit geen kwaad.»

Draag je hoge hakken?

«Natuurlijk, maar je mag niet overdrijven. Het is niet echt goed voor je voeten om dat constant te dragen. Daar let ik natuurlijk op. Ter gelegenheid van belangrijke gala-avonden draag ik natuurlijk pumps, maar voor Praag heb ik mijn hoge hakken thuisgelaten natuurlijk.»

De mode en de sportwereld groeit meer en meer naar elkaar toe. Merk je daar zelf iets van?

«Sportkleding is natuurlijk ook trendgevoelig. Het is niet zo extreem als bij gewone kleren, maar je ziet wel dat mensen mooie sportkleding kopen om er toch stijlvol uit te zien. Het valt me op dat merken zoals Nike daar toch enorm op inspelen.»

Besteed je veel aandacht aan je make-up en je haar?

«Ik gebruik niet veel make-up, vooral mascara. Ik maak mijn ogen op en gebruik wat poeder voor mijn gezicht en dat is het, 30 seconden en klaar! Als ik tijd heb, besteed ik er wel wat meer aandacht aan. Maar als ik snel mijn jogging aantrek om naar de bakker te gaan, dan ga ik natuurlijk geen laag maquillage smeren. Mijn haar is een ander verhaal. Het is niet makkelijk in model te brengen, maar ik probeer het gewoon goed te verzorgen want het is erg fragiel.»

Wat verkies je, een jogging of een jurk?

«Het hangt van de context af, een jogging is natuurlijk comfortabel, zeker als je even naar buiten moet. Maar als ik uitga, draag ik absoluut graag een jurkje.»

Merk je dat je als sporticoon ook wel jonge meisjes kan inspireren op het vlak van schoonheid?

«Door mijn sportprestaties kom ik natuurlijk meer en meer in de media. Dat inspireert jonge meisjes misschien ook om aan sport te doen. Ik hoef echt geen mode-icoon te worden. Maar als ik jonge atleten kan inspireren, dan geeft me dat nog een extra motivatie om mijn best te doen.»

We zullen je dus niet meteen op de cover van een modeblad vinden?

«Ik heb hier en daar al wel eens iets gedaan voor een modemagazine of een merk. Dat beschouw ik eerder als een fijn extraatje en het is een leuke ervaring. Op gala-avonden draag ik bijvoorbeeld kleren van Ella Luna en juwelen van Diamanti Per Tutti.»

Wie is Nafi Thiam?Meerkampster Nafissatou Thiam (°19 augustus 1994), kortweg Nafi Thiam werd op haar zevende lid van de Luikse atletiekclub RFC Liégois. Ze legde zich toe op verspringen, hoogspringen, horden, lopen, speerwerpen en kogelstoten en met de jaren groeide de jonge Nafi op tot een prachtatlete van 1m87. In 2013 haalde ze goud op het EK atletiek voor junioren en brak ze het Belgische record in zevenkamp. Vorig jaar pakte ze brons tijdens de Europese kampioenschappen in Zürich en werd ze verkozen tot sportvrouw van het jaar. Alle ogen waren afgelopen week op haar gericht tijdens het EK atletiek in Praag.  Ze brak haar persoonlijk record bij het kogelstoten met 14,80 meter en behaalde uiteindelijk de zilveren medaille. Op naar goud tijdens de wereldkampioenschappen in Peking!

Tekst: Arne Rombouts
Foto: Ruud Swinnen