Linzenburger met zoete aardappelfrietjes

Het is niet omdat je geen vlees eet, dat je niet kan genieten van een hamburger. Voedzame linzen zijn een waardig en gezonder alternatief voor klassiek gehakt, zeker als je ze combineert met frietjes van zoete aardappel.

Wat heb je nodig? (voor vier hamburgers)

  • 4 grote zoete aardappelen
  • Een halve geraspte wortel
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 150 gram linzen
  • 75 gram gekookte tarwekorrels
  • 50 gram Panko
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 2 koffielepels komijnpoeder
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 2 teentjes look
  • 2 eiwitten
  • 1 volledig ei
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Verse bladpeterselie
  • Vier ronde broodjes naar keuze


 

Stap 1: De frietjes

Schil de zoete aardappelen en snij er dunne frietjes van. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Breng op smaak met grof zeezout, paprikapoeder, cayennepeper en komijnpoeder. Bak de frietjes een half uur in de oven op 200 graden.

MW007_time-to-eat-2Stap 2: Het ‘gehakt’

Breng 250 ml water aan de kook, zet het vuur lager en gaar de linzen een twintigtal minuten of tot ze zacht zijn. Spoel de linzen af, zet de helft ervan opzij en neem de andere helft onder handen met een mixer. Stoof de fijngesnipperde ui en de geraspte wortel aan in een pan met wat olie. Voeg al roerend look, tomatenpuree, komijn, chilipoeder en zout toe. Voeg het uienmengsel bij de linzen, en doe er de tarwekorrels, panko, peterselie en de eieren bij. Meng alles goed door elkaar, dek af met vershoudfolie en laat het mengsel minstens een uur lang opstijven in de koelkast.

MW007_time-to-eat-3Stap 3: De hamburger

Haal het linzengehakt uit de koelkast en maak er met behulp van een vormpje hamburgers van. Bak ze in wat olie op een middelmatig vuur tot ze aan beide kanten mooi gebruind zijn. Dien de hamburgers op in een broodje naar keuze met wat tomatenketchup, uitjes en een zoete augurk.

Smakelijk!