Gérardmer: De parel van de Vogezen

Gérardmer, in het hartje van de Vallei der Meren, is dé toeristische trekpleister van Lotharingen. Deze dynamische stad ligt ingesloten tussen meren, bossen en bergen. Een ideale plek voor lange wandelingen in de zomer en skiën of langlaufen in de winter.

Bossen, sneeuw zover het oog reikt in de winter, een rustgevend meer, watervallen… Het hart van de Hoge Vogezen is onweerstaanbaar voor natuurliefhebbers. Gérardmer heeft alle troeven in huis om iedereen die op zoek is naar rust of sportieve activiteiten te verleiden. Langlaufen, skiën, wandelen, sleeën, fietsen… voor elk wat wils! Bovendien is deze stad op minder dan vijf uur bereikbaar vanuit Brussel. Ideaal dus voor een midweek of lang weekend onder vrienden of met het gezin.MW007_checkin-3Midden in het bos

De Vogezen, op het kruispunt van de Latijnse en Germaanse wereld, behoren tot de meest beboste gebieden van Frankrijk. Je ziet er essen, beuken, dennen, sparren, lijsterbessen… Tijdens een wandeling in het woud ontmoeten we enkele bewoners van de vallei. Ze vertellen dat ze hier sinds jaar en dag in harmonie leven met het bos. Tot de 16de eeuw zorgde het hout voor de verwarming en een deel van het voer voor het vee. Tot op de dag van vandaag hebben de inwoners een groot respect voor het woud, en dat merk je tijdens de prachtige wandelingen die je hier kan maken.

Het is hier niet ongewoon om ‘s morgens voetafdrukken van herten, reeën of everzwijnen in je tuin te vinden. Je kan zelfs oog in oog met ze komen te staan in een bocht van een bospad. In het bos zie je ook geregeld een slechtvalk of buizerd passeren. Maar hét dier dat symbool staat voor de Hoge Vogezen is de woudhoen. Deze bedreigde diersoort heeft veel kalmte nodig. Daarom zijn bepaalde plekjes hier verboden toegang. En dat respecteren we.

Het meer van Gérardmer

Het is onmogelijk om een weekendje in Gérardmer door te brengen zonder het meer te bezoeken. Het grootste natuurlijke meer van de Vogezen, bovendien. In de winter kan je hier wandelen, even uitblazen en op ontdekkingstocht gaan. Maar in de zomer neemt het meer een heel andere gedaante aan.

We profiteren van ons uitstapje in het hart van de Vogezen voor een bezoek aan de Vallei der Meren. Naast Gérardmer omvat de Vallei ook de meren van Longemer en Retournemer. Ze is een directe erfenis van de ijstijden van het quartair. De vele waterlopen en watervallen die de vallei doorklieven, dompelen je in de zomer letterlijk onder in een heleboel waterpret. Zwemmen, vissen, zeilen, roeien, waterfietsen, elektrische bootjes… Het kan hier allemaal. Zonder het rijke, gevarieerde erfgoed te vergeten dat je overal in de Vallei der Meren kan ontdekken.

Langlaufen en skiën

Ook in de winter kan de pret niet op. Gérardmer ligt midden in het grootste langlaufgebied van Oost-Frankrijk, met bijna 100 kilometer aan afgebakende pistes in het Vogezische woud. MW007_checkin-2De perfecte uitdaging voor elk niveau! Het skidomein van Gérardmer telt 21 verbonden pistes, goed voor in totaal 40 kilometer, waaronder ook de langste piste van de Vogezen, zo’n 4 kilometer! Afhankelijk van de periode kan je hier trouwens twee tot drie keer per week ’s avonds laat skiën op verlichte en geluiddichte pistes. De moeite waard!

Ben je op zoek naar een kleiner, familiaal domein? Dan is Schlucht, op 15 kilometer van Gérardmer, geknipt voor jou. Dit kleine station ligt tussen de Vogezen en de Elzas, op 1.139 meter hoogte. Je betaalt er dezelfde prijs voor de ski- en de langlaufpistes (twee ‘blauwe’ pistes van 700 meter lang). De Col de la Schlucht is ook het vertrekpunt van een heleboel wandelpaden (GR5, Sentier des Roches) en een passage van de bekende Route des Crêtes.

Eén ding is zeker: in Gérardmer beleef je op gelijk welk moment van het jaar een rustgevende, gevarieerde en verrijkende vakantie midden in de natuur.

Praktische info

Traject: Gérardmer ligt op minder dan 5uur rijden van Brussel en op 90 minuten van Straatsburg.

Toeristische dienst: www.gerardmer.net

Skidomein Gérardmer: www.gerardmer-ski.com

Schlucht: www.laschlucht.labellemontagne.com

De Vallei der Meren en omgeving: www.parc-ballons-vosges.fr

Door Maïté Hamouchi