Playing for Success, maakt leren plezant

Den BX is een uniek project gestart met Playing for Success, een voetbal- en studieprogramma om schoolachterstand weg te werken en leren plezant te maken. De samenwerking tussen BX en PfS is alvast goed gestart: elke woensdag leren en spelen de ketten van den BX op een vrije manier door gewoon .. te voetballen.

“Via sport als bindmiddel proberen wij vaardigheden door te geven.” zegt Sam Van Der Gucht, een van de begeleiders van het project. De jonge spelers van den BX worden door drie VUB studenten sportmanagment begeleid. Pierre Kompany is de apetrotste peter van het project: “De culturele verscheidenheid maakt mij trots. Bijna iedereen heeft een andere culturele achtergrond, en dat maakt de club bijzonder rijk.” De zes aanwezige jongens tijdens eerste sessie illustreren die verscheidenheid én rijkheid: Serhat is afkomstig uit Turkije, Allessandro uit Italië, Noah uit Kameroen, Ayoub uit Marokko, Yann uit Congo en Alexandre is een geboren Brusselaar.

IMG_1029

De speech van tonton Pierre mist zijn effect niet: de ketten hebben er goesting in en doen dolenthousiast mee. Ayoub en co worden gedurende de hele sessie geanimeerd (zonder zich te één seconde te vervelen), de ware kracht van Playing for Success. Ayoub’s droom is voetballer worden, maar hij ziet in dat hij ook goed wil studeren zodat hij na een voetbalcarrière een goede job kan vinden. “Na mijn voetbalcarrière zou ik graag op de luchthaven werken”, zegt de tweevoetige aanvaller. Begeleider Dieter is ook blij verrast over de participatie van de spelers. “Je ziet dat ze verliefd zijn op de bal. Om ze bij de les te houden moet iedereen weten wanneer het speel- en wanneer het leertijd is.” Sherat droomt er ook van om profvoetballer te worden. “Maar,” zo zegt hij nuchter “mecanicien zou ik ook wel willen worden.” Beide voeten op de grond, en stap voor stap groeien: van ket naar jongeman…

IMG_1022

 

Vlaanderen verbeelding werkt_vol