Pharrell Williams en Thicke moeten 7 miljoen dollar betalen wegens plagiaat

Een jury besliste dat Pharrell Williams en Robin Thicke een lied van de overleden soulzanger Marvin Gaye hebben geplagieerd. Het gaat om hun hit ‘Blurred Lines’ uit 2013. Ze moeten de erfgenamen van Gaye 7,4 miljoen dollar betalen.

Een rechtbank in Los Angeles besliste dat het duo delen gebruikte van het liedje ‘Got to Give It Up’ uit 1977 van de legendarische soulzanger. Thicke en Williams scoorden in 2013 een wereldhit met dat nummer.

De twee artiesten zijn dus terug op hun plek gezet. De erfgenamen van Marvin Gaye krijgen een bedrag van 7,4 miljoen dollar. In dat bedrag zit 4 miljoen dollar schadevergoeding en nog eens 3,4 miljoen dollar die Robin Thicke en Pharrell Williams zouden verdiend hebben aan het nummer. Vorige zomer zette deze laatste de wereld op zijn kop met het liedje ‘Happy’.

Andere artiesten, zoals rapper T.I. en meerdere platenmaatschappijen die ook aangeklaagd werden, zijn door de rechtbank vrijgesproken. Maar de familie treurt hier niet om. “Ik voel me bevrijd,” zei Nona Gaye, een van de kinderen van Marvin Gaye. “Vrij van de ketens van Pharrell Williams en Robin Thicke en de leugens die zijn verteld,” waren de zware uitspraken van het voormalige model.

Pharrell Williams, de producer van het lied, gaf in zijn getuigenis voor de rechtbank toe dat hij sinds zijn kindertijd een grote fan is van de muziek van Marvin Gaye. Maar hij verklaarde onder ede dat de twee liedjes gewoon hetzelfde genre zijn. “Het laatste wat je wilt als een artiest, is iets stelen van iemand die je bewondert,” verklaarde Williams zonder succes.

De advocaat van Thicke en Williams noemt de uitspraak een ‘verschrikkelijk precedent’.