«Mohammed was geen spion»

Een Palestijn die op IS-beelden doodgeschoten wordt door een tienerjongen, was helemaal geen Israëlische spion. Dat zegt de vader van de 19-jarige Mohammed Musallam. 

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) gaf eerder deze week nieuwe beelden vrij, waarop de executie van een Palestijnse man te zien is. Het slachtoffer draagt een oranje overall en zit neergeknield op de grond. Mohammed Musallam verklaart negentien jaar oud te zijn en zegt dat hij uit Jeruzalem komt.Hij is door de Israëlische geheime dienst Mossad naar Syrië gestuurd om informatie over IS in te winnen, klinkt het nog. Een IS-strijder zegt op de beelden in het Frans dat de gevangene een «slechte afvallige spion» is, en dat de «legioenen van het kalifaat» Jeruzalem zullen bevrijden. Daarop is te zien hoe een tienerjongen Musallam enkele keren in het hoofd schiet.

Vrouwen, geld en auto’s

Volgens vader Said Musallam (foto links) was zijn zoon helemaal geen spion voor Israël, zoals IS beweert. Mohammed reisde vorig jaar wel naar Turkije om er in Syrië te gaan strijden met IS. Er werden hem vrouwen, geld en auto’s beloofd als hij zich bij IS aansloot, aldus Said Musallam. Maar de 19-jarige jongeman nam onlangs contact op met zijn familie omdat hij terug naar huis wilde. «Ze hebben een heleboel dingen beloofd, maar toen ik hier aankwam was er niks», zou de jongen zijn vader hebben verteld in een telefoongesprek.

«Ze wilden niet dat hij zou vertrekken, omdat hij dan misschien de Israëliërs zou vertellen wat hij heeft gezien. Dus wilden ze van hem af. Ik ken mijn zoon. Ik heb hem goed opgevoed en ik weet zeker dat hij niet voor de Mossad werkte.»

Mohammed Merah

Said Musallam hoopt dat Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief van IS, hetzelfde lot ten deel zal vallen als zijn zoon. «Ik laat het aan Allah over en ik hoop dat wat mijn zoon is overkomen jou, jouw zoons en jouw familie ook zal overkomen», zei hij.

De IS-strijder en de tienerjongen die op de beelden te zien zijn, zijn volgens een bron binnen de Franse inlichtingendiensten Franse staatsburgers. Franse media melden dat de oudere militant Sabri Essid is, een halfbroer van Mohammed Merah. In 2012 vermoordde die laatste drie ongewapende Franse soldaten in Montauban, en schoot enkele dagen later een rabbijn en drie kinderen dood bij een joodse school in Toulouse.