Acht straffe madammen uit films en tv-series

De tijd waarin vrouwen in zwijm vallen in de brede armen van de filmheld zijn voorbij. Who run the world? Girls! Steeds vaker zien we sterke, onafhankelijke vrouwen in films en tv-series en dat kunnen we alleen maar toejuichen. 2 Broke Girls en Rizzoli & Isles zijn twee voorbeelden van series waarin we straffe madammen aan het werk zien en van beide series verschenen net nieuwe seizoenen op dvd. Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar nog acht dames die hun mannetje staan in de tv- en filmwereld.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) uit AlienAls er een rol is die absoluut niet mag ontbreken op deze lijst dan is het die van Ellen Ripley uit de Alien-serie. Alien verscheen in 1979 en het was misschien niet de eerste keer dat de hoofdrol in een horror-/actiefilm vertolkt werd door een vrouw, maar niemand liet zo’n grote indruk achter op de filmwereld als Ellen Ripley. Vier films lang bood deze taaie adjudant-onderofficier weerwerk tegen een gruwelijk buitenaards wezen, wat van Ripley meteen één van de meest memorabele filmhelden aller tijden maakte.

Recent werd aangekondigd dat Neil Blomkamp een vijfde Alien-film zal maken en dat Sigourney Weaver terugkeert als Ellen Ripley.

Clarice Starling (Jodie Foster) uit Silence of the Lambs

Informatie krijgen van een seriemoordenaar om een andere moordenaar te vangen is een taak waarvoor een analytisch denkvermogen en stalen zenuwen nodig zijn. In Silence of the Lambs toont de jonge FBI-agente Clarice Starling dat zij de uitdaging aankan, door de cryptische hints van Hannibal Lecter te ontcijferen en uiteindelijk de zaak rond Buffalo Bill op te lossen.

Jodie Foster won haar tweede Oscar voor de vertolking van Clarice Starling en die was dubbel en dik verdiend. Regisseur Jonathan Demme wou oorspronkelijk dat Michelle Pfeiffer de rol van Starling kreeg, maar zij voelde zich ongemakkelijk bij het onderwerp van de film. Gelukkig durfde Jodie Foster het wel aan.

Beatrix Kiddo (Uma Thurman) uit Kill Bill

“Hell hath no fury like a woman scorned”, ofwel ‘de hel heeft geen furie als een geminachte vrouw’. Het bewijs van dit wereldberoemde citaat van William Congreve krijgen we op het grote scherm in Kill Bill, een tweeluik van de populaire regisseur Quentin Tarantino.

Beatrix Kiddo was jarenlang lid van ‘The Deadly Vipers Assassination Squad’, een groep huurmoordenaars onder leiding van haar geliefde Bill. Wanneer ze zwanger wordt, vlucht ze weg en leert ze iemand nieuw kennen. Het nieuws van haar nakende huwelijk bereikt Bill, die met de Vipers iedereen ombrengt tijdens de plechtigheid. Kiddo overleeft de aanslag echter en zweert haar wraak tegen Bill en de Vipers.

Peggy Olson (Elisabeth Moss) uit Mad Men

Dat sterke vrouwen niet per se actiehelden zijn, bewijst Peggy Olson. In Mad Men breekt zij door het glazen plafond en werkt zij zich op van secretaresse tot copywriter en uiteindelijke creatief directeur in de door-mannen-gedomineerde reclamewereld van de jaren ’60. Uiteindelijk is zij één van de meest competente, maar meest ondergewaardeerde personen in het kantoor. Er gaan nu zelfs stemmen op dat Peggy Olson, en niet Don Draper, het hoofdpersonage van Mad Men is.

Hermelien Griffel (Emma Watson) uit Harry Potter

In de boeken en bijhorende films is Harry Potter Voldemort en zijn volgelingen steeds te slim af, maar het zou hem vaak niet gelukt zijn zonder de hulp van de intelligente Hermelien Griffel. Als kind van niet-magische ouders is zij toch de beste leerlinge van Zweinstein en een belangrijke heks in de strijd tegen de duistere heer.

Emma Watson, die de rol van Hermelien Griffel vertolkt, is ook niet van de minste. Naast een gevierde actrice en model is zij ambassadrice bij de Verenigde Naties, waar ze zich inzet voor vrouwenrechten en gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo stampte ze HeForShe, een campagne die mannen wil aanzetten om in actie te komen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) uit Game of Thrones

‘Khaleesi’, ‘Mother of Dragons’, ‘Breaker of Chains’… Daenerys Targaryen draagt vele titels maar ze verdient ze allemaal. In het begin van de serie werd ze uitgehuwelijkt aan Khal Drogo, de leider van de Dothraki. Na diens dood nam zij de teugels over en begon ze aan haar veroveringstocht van de Free Cities. Die veroveringen zijn doorgaans succesvol en genadevol, vooral  voor de slaven van de steden.

Doorheen Game of Thrones groeit Daenerys van een timide meisje dat zich schikte naar de wensen van haar broer naar een gevreesde veroveraar en koningin, die regeert met een ijzeren hand in een fluwelen handschoen.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) uit The Hunger Games

In Panem worden jaarlijks de Hunger Games georganiseerd, waarvoor twee deelnemers van elk van twaalf districten nodig zijn. Als niemand zich vrijwillig aanbiedt, wordt er geloot. Waneer de zus van Katniss geloot wordt, offert ze zichzelf op om deel te nemen aan het gevecht tot de dood. Tijdens de Hunger Games ontdekt ze dat ze een sterke overlever is en dat ze er alles aan doet om haar geliefden te beschermen. Dankzij haar opstandig gedrag slaagt ze er zelfs in om voor de eerste keer de Hunger Games tot een einde te brengen met twee overlevende deelnemers en wordt ze tegen wil en dank het boegbeeld van het verzet tegen het Capitool.

Erin Brockovich (Julia Roberts) uit Erin Brockovich

De voorgaande vrouwen zijn allemaal fictief, maar de film Erin Brockovich is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een vrouw die de strijd aanbindt tegen PG&E, een groot bedrijf dat door onoplettendheid het grondwater van haar gemeente vervuilde met een kankeropwekkende stof. Brockovich werkte als assistente op advocatenkantoor en had beperkte juridische kennis maar haar inzet bleek essentieel in de zaak tegen PG&E, die uiteindelijk gewonnen werd.

De film was volgens Brockovich “98% accuraat” en kon rekenen op heel wat aandacht in het prijzenseizoen. Voor haar bijdrage viel Julia Roberts in de prijzen, onder ander een Oscar en een Golden Globe vielen haar ten deel. Erin Brockovich deed zelf ook mee in de film, zij speelde een serveerster genaamd Julia.

Wie nog sterke vrouwen aan het werk wil zien, heeft tegenwoordig keuze zat. Momenteel liggen zowel seizoen 3 van 2 Broke Girls en seizoen 4 van Rizzoli & Isles in de winkelrekken. In 2 Broke Girls zien we twee vriendinnen met een totaal andere afkomst, die hun ambities niet laten temmen door het feit te blut zijn. Rizzoli & Isles brengt een stoere detective en bevriende medische onderzoeker in beeld terwijl ze gevaarlijke criminelen inrekenen.