Sam Simon – medebedenker The Simpsons – overleden

Sam Simon is op 8 maart in zijn geboortestad Los Angeles overleden. Samen met Matt Groening en James L. Brooks creëerde hij de animatieserie The Simpsons. Simon is op 59-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn zaakwaarnemer aan verschillende Amerikaanse media.

De mede-bedenker overleed afgelopen zondag in zijn huis in Los Angeles. De regisseur, schrijver, manager en filantroop leed al een lange tijd aan darmkanker. In 2012 werd hij ermee gediagnosticeerd en gaven dokters hem slechts 3-6 maanden te leven. In het bijzijn van zijn familie en zijn hond overleed Simon. De mede-bedenker van de populaire serie was een grote dierenrechtenactivist. Hij schonk een groot deel van zijn fortuin aan goede doelen. Zo richtte hij de Sam Simon Foundation op, die zwerfhonden redden en heropvoeden.

220px-Sam_Simon

In 1989 bedacht hij samen met Groening en Brooks The Simpsons. De wereldberoemde serie ging in première op het Fox-netwerk in 1989 en is er sindsdien gebleven. De show wordt beschouwd als een van de grootste tv-programma’s aller tijden. Time Magazine benoemde The Simpsons de “beste reeks van de 20ste eeuw”.

Door een minder goede relatie met de twee besloot de bedenker in 1993 zijn contract op te zeggen. Het leverde hem tientallen miljoenen euro’s op. CBS schrijver Daniel Schorn schreef in een artikel dat Simon “misschien wel de Renaissance-man was van de verbijsterende, onzekere tijd waarin we leven.” Simon won in totaal negen Emmy’s voor zijn televisiewerk.