Nieuw wereldrecord van bejaarde hardloper op 200 meter sprint

Op je 95ste nog een sprint van 200 meter uit je benen schudden. Dat doen veel mensen hem niet na. Het lukte de Zwitser Charles Eugster uit Zürich. Hij won niet enkel de race maar vestigde ook meteen een nieuw wereldrecord. De hardloper legde de 200 meter sprint af in 55,48 seconden.

c98747b44b8498760ce9a06c294b463cDe gepensioneerde tandarts vestigde het record tijdens de British Masters Championships, een sportevenement voor mensen van 95 jaar en ouder dat afgelopen week in Groot-Brittannië plaatsvond. De in Groot-Brittannië geboren Eugster deed 55,48 seconden over de afstand. Dat is 2,4 seconden sneller dan het oude record. De man brak ook het Britse record op de 60 meter, die hij in 15,32 seconden liep.

Hij wordt ook wel de ‘Fitste Bejaarde Mens Ter Wereld’ genoemd. Hij nam tien jaar geleden, toen hij 85 was, de moedige beslissing om zijn conditie te verscherpen. Al snel bleek dat hij uitblonk. “Ik hoopte dat de fitness het verouderingsproces zou vertragen,” vertelde hij in een interview aan The Telegraph in 2013. “Uiteraard was het pure ijdelheid. Want toen zag ik er als een puinhoop uit, wat tot een vrij late levenscrisis heeft geleid. Mijn lichaam was aan het ontaarden en ik dacht dat het tijd was om iets om aan die spieren te doen. Dus, toen ik 87 ben geworden, heb ik mij bij een bodybuildingclub ingeschreven.”

Om echt goed te beseffen hoe snel de tijd van Charles wel niet is, is een vergelijking met de Jamaicaanse spurtbom Usain Bolt nooit misplaatst. Op de wereldkampioenschappen van 2009 in Berlijn legde de toen 23-jarige hardloper de 200 meter sprint af in amper 19.19 seconden. Charles Eugster deed dat – met 72 jaar meer op de teller – dus helemaal niet zo slecht.

“Ik wil hiermee bewijzen dat je op iedere leeftijd nog uitdagingen aan kunt gaan en doelen kunt verwezenlijken”, sluit de bejaarde af.