Hogesnelheidscamera verbetert zorg hart- en vaatpatiënten

door
Hans
Leestijd 2 min.

Een nieuwe camera, die tot 5000 beelden per seconde kan opnemen, moet het mogelijk maken om hart- en vaatziekten nauwkeuriger te onderzoeken. De camera werd ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij zou vele malen sneller zijn dan normale camera's die momenteel worden gebruikt tijdens operaties.

De technologie beïnvloedt elk deel van de maatschappij en de medische wereld is daar geen uitzondering op. Met de 3D-printers zijn ze al goed op weg. Maar nu is er dus ook de camera die kan worden gebruikt bij katheteroperaties. Zo'n 45.000 mensen per jaar in België ondergaan deze ingreep als de bloedvaten verstopt zijn door aderverkalking. Huidige camera's maken in ongeveer vijf seconden beelden van de verkalking in de bloedvaten. Gedurende die periode zorgt de hartslag voor veel ruis, waardoor de foto's onscherp worden. Dankzij de hogesnelheidscamera van het Erasmus MC kan er tussen twee hartslagen een compleet beeld vastgesteld worden

Technisch is de camera van een uitzonderlijk hoog niveau. Hij wordt aangedreven door een micromotor van een millimeter doorsnee. Met behulp van laserimpulsen en ronddraaiende spiegeltjes maakt de camera haarscherpe beelden. Door de hoge snelheid waaraan de foto's gemaakt worden, kan men een compleet beeld maken van de situatie tussen twee hartslagen door. Dat is een grote verbetering, omdat opnamen van aderverkalking in bloedvaten tot nu toe altijd verstoord worden door de hartslag van de patiënten.

Met de nieuwe techniek is die ruis er niet. In een diermodel is aangetoond dat de supersnelle camera voor haarscherpe beelden en betere diagnostiek zorgt, zegt hoogleraar Ton van der Steen. "Als je beter ziet wat je doet, behandel je beter," zegt hij. "En wat voor dieren geldt, gaat ook op voor mensen. Het aantal patiënten dat binnen een jaar weer geopereerd moet worden, kunnen we met deze techniek flink omlaag brengen. Als we beter zicht hebben op het probleem zullen we bij minder mensen een open hartoperatie aanraden. Ik denk ook dat we vaker zullen beslissen om niets te doen."

Van der Steen verwacht dat het twee tot drie jaar duurt voor de katheter met de nieuwe camera wordt toegelaten voor gebruik bij mensen. Daarvoor moet de veiligheid van het cameraatje vastgesteld worden. Als dat eenmaal gebeurd is, wordt de zorg meteen vergoed door verzekeraars.