Vliegtuig op zonne-energie is vertrokken voor reis rond de wereld

De Solar Impulse 2, een vliegtuig dat alleen op zonne-energie vliegt, is maandag opgestegen in Abu Dhabi voor een eerste vlucht rond de wereld. De bedoeling is om zo schone energie te promoten.

Het vertrek was normaal voor zaterdag maar werd uitgesteld door de hevige wind. Maandag omstreeks 7.12 uur plaatselijke tijd (4.12 uur in België) steeg het vliegtuig op zonder een druppel brandstof te gebruiken. «Ons vliegtuig moet een symbool zijn voor de potentiële schone technologie», zegt André Borschberg die de eerste uren het vliegtuig zal besturen.

Er is maar één zitje voorzien, afwisselend beschikbaar voor de Zwitserse avonturier Borschberg en zijn landgenoot Bertrand Piccard. Het toestel is een lichtgewicht van 2.300 kg en zijn vleugels zijn 72 meter breed. Hij heeft een snelheid van 50 à 100 km/uur. In vijf maanden tijd moet de Solar Impulse 2 een reis rond de wereld gemaakt hebben.Het vliegtuig heeft dan 35.000 km afgelegd.
Solar Impulse-02

In totaal zal het vliegtuig wel maar 25 dagen in de lucht hangen. Er zijn 12 onderhoud – stops voorzien. Dan wordt er ook campagne gevoerd over schone energie. De eerste stop is Muscat, de hoofdstad van Oman.