Toeristen krijgen mogelijke celstraf en boete voor krassen van initialen in het Colosseum

Uw initialen op een boom of muur kerven kan een teken van liefde betekenen. Toch zorgt het ook voor een hoop problemen. In Rome zijn twee Amerikaanse vrouwen op heterdaad betrapt toen ze de eerste letters van hun voornaam krasten in een muur van het eeuwenoude Colosseum.

De twee dames uit Californië liepen op zaterdag stiekem weg van hun georganiseerde toer en begonnen met een muntstuk te krassen in het amfitheater. Ze schreven een J en N van acht centimeter groot en trokken een selfie met hun kunstwerk.De politie betrapte de vrouwen van 21 en 25 jaar. Ze moeten nu voor een jury verschijnen en kunnen zich aan een zware boete en mogelijke celstraf verwachten. De muren van het amfitheater verminken is ten strengste verboden en is op verbodsborden beschreven in het Italiaans en Engels. Een woordvoerder van de speciale toezichthouders van het archeologisch erfgoed in Rome: ‘Bezoekers zien het  monument heel anders dan bijvoorbeeld het Vaticaan. Musea worden gezien als kerken, heilige plaatsen zijn voor de toeristen van grote waarde maar het Colosseum wordt gezien als een onafgewerkt, beschadigd gebouw.’

In 80 na Christus waren de werken van het historische gebouw afgewerkt maar de sectie die zaterdag werd verminkt, is pas terug gerestoreerd in 1800. ‘Het is dus geen originele muur maar het is nog steeds antiek’, aldus de woordvoerder.

De twee toeristen zijn echter niet de eerste mensen die hun namen hebben gekrast in de muren van het amfitheater. Drie maanden geleden kraste een Russische toerist een letter van wel 25 centimeter groot in het gebouw. Hij kreeg gevangenisstraf van vier maanden en een boete van 20.000 euro. De Rus was al de vijfde persoon die betrapt werd vorig jaar. Anderen kwamen uit Australië, Brazilië en Canada.