Wat kunnen de titelfavorieten nog voor de play-offs beginnen?

Met slechts twee speeldagen te gaan in de reguliere competitie is het nog steeds razend spannend in de race voor play-off 1. Enkel Club Brugge en Anderlecht zijn zeker van hun plaatsje, zij strijden enkel nog om de eindronde als leider aan te vangen. Plaats 5 en 6, ook goed voor een deelname aan de finale, worden nog fel bevochten door een aantal ploegen. Dit weekend nemen twee ploegen met ambities voor play-off 1 het op tegen de grote titelfavorieten.

Mogelijk tweede Waalse ploeg in PO1Leider Brugge ontvangt Charleroi, misschien wel de grootste verrassing tussen de ploegen die nog meedingen naar een plaatsje in play-off 1. Enkele jaren geleden speelden de Zebra’s nog in de tweede divisie en het jaar na de promotie bleek moeizaam, met drie trainerswissels en perikelen met voorzitter Abbas Bayat. Charleroi stond de afgelopen jaren dichter bij de degradatieronde dan play-off 1.

Sinds het vertrek van ‘Ambras’ Bayat lijkt de stabiliteit teruggekeerd, zowel in de bestuurskamer als bij coach Felice Mazzu. Dat werpt nu zijn vruchten af, aangezien de Carolo’s met een relatief onbekende ploeg aantrekkelijk voetbal spelen. Charleroi heeft na de winst tegen Lokeren behoorlijk goede papieren voor PO1 en kan pas de tweede Waalse ploeg worden die de eindronde haalt. Winst tegen Club staat zo goed als gelijk aan kwalificatie, aangezien de laatste match tegen staartploeg Moeskroen is en concurrent Genk heeft nog een kraker tegen Standard op het programma.

Blauwzwart won afgelopen weekend eenvoudig tegen Moeskroen maar kreeg toch een zware klap te verwerken. Victor Vazquez blesseerde zijn enkel en ligt nu zes tot acht weken in de lappenmand met een gescheurd buitenligament. De Spaanse draaischijf mist dus niet enkel de match tegen Charleroi, maar ook de bekerfinale, de wedstrijden tegen Beşiktaş en een deel van de play-offs. Lior Rafaelov zal waarschijnlijk postvatten op de positie van Vazquez, aangezien de Israëliër centraal vooraan ook aardig uit de voeten kan.

Club heeft wel wat goed te maken tegen Charleroi na hun zouteloze spel in de 0-0 in november. Club kan zich verbergen achter de blessure van Vazquez en de drukke kalender, maar als ze zich echt opwerpen als titelkandidaat moeten ze zich op de borst slaan en tonen dat ze hun leiderspositie waard zijn.

Waterkansje voor Lokeren

Sporting Lokeren kent een dipje in vergelijking met hun prestaties van de voorbije jaren. De Oost-Vlamingen haalden op vijf jaar tijd drie keer play-off 1 en wonnen twee keer de Beker van België. Dit seizoen mochten de mannen van Peter Maes zelfs voor de eerste keer optreden in de groepsfase van de Europa League, waar ze puik derde werden. De Europese campagne en het vertrek van topschutter Hamdi Harbaoui eisen echter hun tol. Lokeren verloor de kwartfinale van de beker kansloos tegen AA Gent en liet in de Bekgische competitie iets te veel steekjes vallen.

Zo verloren de Waaslanders vorig weekend de kraker tegen Charleroi en lijken ze dit seizoen veroordeeld tot play-off 2. Lokeren staat nu 5 punten achter op Genk en Charleroi en met slechts twee wedstrijden te gaan is het onwaarschijnlijk dat ze dat tekort ophalen. Maar, voetbal blijft onvoorspelbaar, al wordt een overwinning tegen Anderlecht moeilijk.

Paarswit werd vorige week uitgeschakeld door Dinamo Moskou maar is aardig op dreef in de Belgische competitie. Dankzij een vroege rode kaart voor verdediger Rolando speelden de Brusselaars zondag bijna de volledige wedstrijd tegen Kortrijk met tien. Anderlecht won de makke partij toch met 2-0. Net als Club zagen zij echter een sterkhouder uitvallen. Steven Defour moest na een tackle van Tomasevic naar de kant met gescheurde enkelligamenten en zal drie tot vier weken niet kunnen spelen. Een lichtpuntje voor paarswit is dat Dennis Praet opnieuw traint met de groep en zaterdag misschien zelfs op het veld zal staan. Sinds hij de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen, heeft hij nog geen minuut gespeeld.

De aftrap van alle wedstrijden van de voorlaatste speeldag wordt zaterdag om 20u gegeven.