Wenen opnieuw beste stad ter wereld om in te leven stad

Adviesbureau Mercer publiceerde donderdag een rapport van de beste steden om in te wonen in de wereld. Brussel staat op nummer 22 als eerste en enige Belgische stad in de jaarlijkse top. De hoofdstad van Oostenrijk, Wenen, voert net zoals vorig jaar de lijst aan als nummer één. De ranking werd opgesteld aan de hand van ondervragingen bij expats.

Zürich (Zwitserland) staat op de tweede plaats, gevolgd door Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada). Het verbaast niet dat de West-Europese steden het relatief goed doen op de wereldwijde ranglijst. De minst leefbare steden van West-Europa komen pas op plek 63 en 85, respectievelijk het Ierse Belfast en het Griekse Athene.Van de steden in Oost- en Centraal-Europa scoort Minsk (189) het slechtst en Praag (68) het beste. Bagdad (Irak) staat net als vorig jaar onderaan de lijst.

Het bureau bekijkt de onderzochte steden vanuit het perspectief van expats, inwoners die er geplaatst zijn door hun werkgever. Er wordt onder meer gekeken naar prijzen, criminaliteit en luchtverontreiniging, maar ook de politieke situatie van het land, de groene ruimtes en scholen. Amsterdam scoort volgens de onderzoekers goed vanwege onder andere het hoge niveau van de kennis in de gezondheidszorg en de bereikbaarheid van de stad.

Wenen bleef op de top van de Quality of Living Rankings in 2015 omdat het de beste kwaliteit biedt van het leven voor expats. Mercer Quality of Living classificeerde 230 bestemmingen van expats.

De Quality of Living Survey tracht de kwaliteit van het leven te verbeteren door met multinationals en andere werkgevers te werken.

 

Amsterdam, nummer 1 in de Benelux, staat op nummer 11

amsterdam

Luxemburg staat op de 19e plaats als meest leefbare stad

lux

Brussel staat op de 22e plaats en staat laatste in de Benelux

BELGIUM BRUSSELS ILLUSTRATIONS MANNEKEN PIS STATUE