Welke kleur heeft de planeet Mars ?

Een nieuw kleurendebat is deze week ontstaan. Na de controverse over de blauw-zwarte jurk heeft NASA nu problemen met de kleur van Mars. Eigenlijk ontstond het kleurendebat van Mars al in 1970 toen een Viking 1 Lander van NASA het eerste ruimtevoertuig was dat landde op de zogenaamde rode planeet.

De eerste foto’s die toen werden getoond, hadden een blauwe lucht net zoals op de aarde. Zo hoopten mensen dat er Marsmannen zouden leven op de planeet. Een toenmalig teamlid, Carl Sagan, maakte echter duidelijk dat hij een rode lucht had gezien, ondanks de foto’s die de wereld rond gingen.

De onbewolkte lucht van de aarde is blauw door een verschijnsel in de atmosfeer genaamd Rayleighverstrooiing. Dit is de verstrooiing van licht door deeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van het licht.

Op Mars vindt het omgekeerde effect plaats. Het stof in de atmosfeer verspreidt rode deeltjes licht waardoor de lucht rood blijkt te zijn. NASA beweert dat de lucht eerst blauw leek doordat de eerste foto’s van de Viking 1 nog moesten gefilterd en geijkt worden met de juiste kleurbalans.

Niet iedereen is overtuigd door deze uitleg. Enkelen geloven in een samenzwering door NASA. De foto’s met de rode kleur zouden volgens de critici vals zijn zodat het alleen maar lijkt alsof er geen leven is op Mars.

Vandaag hebben, volgens NASA, zowel het onbemande robotwagentje Opportunity als de Curiocity een software waardoor de kleuren op de foto’s meer waarheidsgetrouw zouden zijn.