We lijken meer op papa dan op mama

Mensen hebben eigenschappen van beide ouders, maar uit onderzoek blijkt dat onze vaders een grotere invloed hebben op onze biologische identiteit dan onze moeders. Volgens USA Today hebben onderzoekers van de Universiteit van North Carolina School of Medicine een studie uitgevoerd op muizen en gevonden dat de genen van de mannelijke ouders een grotere invloed hebben op mutaties in de genen van de nakomeling.

Het team analyseerde de genetische mutatie van negen verschillende soorten muizen. Ze ontdekten dat, hoewel er een gelijke hoeveelheid genetische mutaties worden overgenomen van beide ouders, de veranderingen meestal betrekking hadden op het DNA van de vader.“Deze onevenwichtigheid resulteerde in nakomelingen die significant meer leken op hun vader,” zei James Crowley, de auteur van de studie. De bevindingen suggereren dat erfelijke ziekten geërfd van de moeder niet even gevaarlijk zijn als ziekten die geërfd worden van de vader.

Kanker, Alzheimer en verschillende hart- en vaatziekten zijn slechts enkele voorbeelden van aandoeningen die veroorzaakt worden door genetische mutaties overgeleverd door de ouders. “Dit onderzoek opent de deur naar een geheel nieuw gebied van onderzoek naar de menselijke genetica,” zei professor Fernando Pardo-Manuel de Villena, de senior auteur van de studie.

De studie werd oorspronkelijk gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.