Hartverwarmende actie voor daklozen in Philadelphia

In Philadelphia wonen ongeveer 185.000 mensen in diepe armoede – onder wie 60.000 kinderen – en het aantal daklozen blijft maar stijgen. Philadelphia is van de grote steden met meer dan 100.000 inwoners de armste van de Verenigde Staten.  Maar bij Rosa’s Fresh Pizza is niemand arm. Want iedereen krijgt er eten, of je nu kan betalen of niet. Eén klant heeft met een klein gebaar een hartverwarmende actie in gang gestoken.

doucheMason Wartman (26) startte het restaurant in december 2013. Voor 1 dollar (zo’n 90 eurocent) kan je er al een stuk pizza kopen en je kan er ook op voorhand voor de pizza van anderen betalen. Een soort van “pending” pizza. Het vrijgevige concept heeft hij naar eigen zeggen te danken aan een klant die op een dag vroeg of hij een stuk pizza kon kopen voor een dakloze. Wartman maakte een ‘tegoedbon’ en schreef die uit gemak op een post-it die hij aan de muur hing.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en diezelfde muur hangt intussen vol met de kleurrijke briefjes van onvoorwaardelijke naastenliefde. Wartman informeert zijn klanten ook steeds van het ‘pay it forward’-systeem. “We verkopen ons eten voor een redelijke prijs zodat onze betalende klanten in staat zijn om enkele stukken pizza op voorhand te betalen voor de daklozen in de buurt.”

In totaal zouden zijn klanten al meer dan 10.000 stukken hebben weggegeven. Wartman schat dat het restaurant elke dag 30 tot 40 daklozen te eten geeft en de voorverkochte stukken pizza zijn goed voor ongeveer 10 procent van de winst. De mensen die dankzij de vrijgevigheid van anderen zo een warme maaltijd krijgen, zeggen dat het hen ervan weerhoudt voeding te stelen. Een win-win situaie dus ook voor de buurt. “Ik wist dat het mensen geld bespaarde,” zegt Wartman. “Maar ik had er niet aan gedacht dat het mensen ook tegenhield in de criminaliteit te belanden.”

Het liefdadigheidsconcept is niet nieuw. Twee jaar geleden werd de ‘uitgestelde koffie’ voor een ander, die het minder breed heeft, uitermate populair. Het is een Italiaanse traditie, maar ook sommige Brusselse cafés bieden deze vorm van liefdadigheid aan.

Hieronder het filmpje van de bewuste pizzamaker