Waren het de Russen of de Amerikanen?

AFP

Op zondag is het exact een jaar geleden dat Malaysia Airlines-vlucht MH370 van de radar verdween. Van het vliegtuig of de passagiers is nog steeds geen spoor, maar theorieën over wat er is gebeurd zijn er des te meer. 

Gecrasht De theorie waar het meeste geloof aan wordt gehecht, is dat de Boeing 777 met 239 passagiers – vooral Chinezen – aan boord is neergestort in de Indische Oceaan, voor de westkust van Australië. Dat is duizenden kilometers van de oorspronkelijke vluchtroute, van Kuala Lumpur naar Peking, verwijderd. Volgens militaire satellieten is het toestel, nadat het van de radar verdween, plots van zijn koers afgeweken. Waarom is niet duidelijk, maar eerder deze week beweerde een Britse luchtvaartkapitein dat piloot Zaharie Ahmed Shah het toestel meenam op een laatste afscheid van het Maleisische eiland Penang.

Neergeschoten

Volgens Mac Dugain, de topman van de voormalige Franse luchtvaartmaatschappij Proteus Airlines, is vlucht MH370 vermoedelijk neergeschoten door het Amerikaanse leger. Het Pentagon zou gevreesd hebben voor een aanslag op zijn marinebasis op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan.

In Rusland

Ligt het niet aan de Amerikanen, dan wel aan de Russen. Jeff Wise, een luchtvaartexpert van CNN, meent dat het vliegtuig naar het noorden vloog en in Kazachstan landde. Daarvoor zou iemand aan boord wel met de radar hebben moeten knoeien, om de indruk te geven dat het toestel naar het zuiden vloog. Waarom Moskou een Maleisisch vliegtuig zou willen stelen, weet hij niet.

Terrorisme

Een andere hypothese, van een Amerikaanse luitenant-generaal op rust, luidt dat MH370 naar Pakistan vloog. De taliban zouden het vliegtuig gebruiken om massavernietigingswapens mee te vervoeren en zo een aanslag op Israël te plegen.

MH370 = MH17

Een vrij vergezochte theorie, maar foto’s van de rampplek in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 in juli neerstortte zouden volgens sommigen aantonen dat het hier eigenlijk om vlucht MH370 ging. De twee vliegtuigen waren immers beide Boeings, van het type 777. Hoe vlucht MH370 vier maanden verborgen kon blijven en wat er met de lichamen van de slachtoffers is gebeurd, is niet duidelijk. (edl)