Dossier technische profielen: Technische jobs worden goed verloond

Het leven zoals het is… het technische beroep. Het zou een televisiereeks kunnen zijn die ongetwijfeld heel wat clichés zou kunnen ontkrachten. In de meeste bedrijven is het immers kraaknet, de meeste technische mensen staan niet buiten in weer en wind, en niet onbelangrijk: de meest functies betalen goed en kennen goede sociale voorwaarden. Hoe tonen bedrijven de realiteit?
door
Kevin
Leestijd 4 min.

Schoolverlaters uit technische richtingen vinden snel een job. “Onze leerlingen vinden hier meteen een job bij de vele bedrijven in de haven”, zegt Jacques Van Boxel hierover, technisch directeur van de technische school Gitok in het noorden van Antwerpen. Diezelfde bedrijven zijn hier tevreden mee, al zouden ze best meer technische talenten willen verwelkomen.

Er staan meer dan 30.000 technische vacatures open in België. Zo bijvoorbeeld bij Electrabel. We interviewen Rudy Goossens, Head of Staffing Energy Europe bij het energiebedrijf.

Hoe kunnen we het verkeerde imago van technische jobs keren?

Rudy Goossens: “Om dit om te keren moeten jongeren in contact gebracht worden met techniek op vroege leeftijd zodat ze kunnen ontdekken wat deze wereld inhoudt, en of ze dat een leuke omgeving vinden. Net zoals we een sport leren kennen op jonge leeftijd. Als je nog nooit gevoetbald hebt, weet je niet of je het leuk vindt en goed kan. Dat ook hun ouders en leerkrachten geïntroduceerd worden in de wondere wereld der techniek is cruciaal hierin.

Daarvoor zijn er bedrijfsbezoeken nodig, stages, een bezoek aan Technopolis, deelnemen aan de Technologie Olympiade, een bezoek van de techno-trailer, wat een vrachtwagen is die technologie en chemie tot in de scholen brengt, enzovoort.”

Werkplaatsen en fabrieken zijn vandaag heel clean. En toch blijven ouders, en vooral moeders die de schoolkeuze maken, hangen achter de clichés van werken in de kou, in een vuile garage,... Welk cliché is volgens u het moeilijkste uit te roeien? Hoe bewijst uw bedrijf zelf het tegendeel?

Rudy Goossens, Head of Staffing Energy Europe bij Electrabel, Groep GDF SUEZ: “Het cliché van vuil en hard werk is heel moeilijk uit te roeien. Zeker omdat het beeld in sommige jobs ook terecht is. Een aantal jobs in techniek moeten inderdaad gedaan worden in minder fijne omstandigheden. Maar als je die mensen spreekt, vinden ze dit meestal best goed. Mensen die liever altijd buiten werken, zitten niet in met regen of koude. Iemand die een technisch probleem wil oplossen, vindt vuil worden niet erg.

Wat onze techniekers in de centrales betreft, die hebben op zich een ‘proper' beroep en ze werken ook meestal binnen (in de centrale). Hoewel ze een ‘blauwe werkoutfit' dragen, blijft deze meestal onbevuild. Deze overall is eerder een noodzakelijke verplichting als beschermkledij.

De toets met de realiteit is de beste remedie tegen dit imago. Daarom houden we opendeurdagen, doen we aan story-telling. Op websites, in kranten en in filmpjes laten we medewerkers vertellen over hun job. We laten zo zien dat ze een uitdagende job hebben, met een sterke jobinhoud, een goede werksfeer en ondersteund worden door opleidingen en begeleiding.”

Eens in dienst, wat mogen medewerkers verwachten wanneer ze bij Electrabel komen werken?

Rudy Goossens: “Ze belanden in een opleidingsperiode die hen veel bijleert en hun employability en waarde op de arbeidsmarkt verhoogt. Ze zullen werken in een omgeving waar veiligheid het hoogste goed is. Dagelijks werken in team met overleg en inspraakmogelijkheden, een goed loon en een mooi pakket extra-legale voordelen, een mengeling van bijleren, werken en fun.

Het nadeel voor ons is dat er bijvoorbeeld tussen de bedrijven in de Haven van Antwerpen een echte war for talent heerst. Iedereen zit in dezelfde vijver te vissen. Iedereen biedt gelijkwaardige goede voorwaarden. Het komt er dus voor ons op aan te differentiëren, en kandidaten grondig op voorhand te selecteren zodat ze ook bij ons blijven. Hierin zoeken we naar een goede match tussen bedrijf en functie.”

Wat is de beste reden waarom ze ook een lange carrière zouden uitbouwen in jullie bedrijf?

Rudy Goossens: “Intern heerst hier een vrij grote flexibiliteit. Je kunt wisselen tussen centrales en functies. Zo wordt er bij het vrijkomen van een vacature in ons bedrijf altijd voorrang gegeven aan de interne medewerkers. Elke openstaande stoel wordt minstens eerst drie weken, tot zelfs twee maanden, intern geafficheerd. Dit maakt dat medewerkers intern voortdurend evolutiemogelijkheden hebben, in functie van het tempo waarmee zij zich na hun initiële opleidingsperiode zijn blijven ontwikkelen en hun eigen interesses. In de praktijk betekent dit dat externe aanwervingen bijna uitsluitend gebeuren in de instapfuncties waar na cascade de vacature intern niet meer ingevuld kan worden. Op hoger niveau worden de vacatures ingevuld door een interne medewerker die op zijn of haar beurt een vacature creëert, enzovoort...

Nieuwe medewerkers komen dus niet naar ons bedrijf voor een job, maar voor een loopbaan. Hierin begeleiden we hen zonder te pushen. Iemand die graag 20 jaar zijn zelfde job uitoefent, kan dit ook.”

 

Top-10 technische knelpuntberoepen

Deze top-10 van beroepsgroepen waarin de VDAB de meeste vacatures telde, vertelt meteen voor welke job je zoon of dochter kunt laten studeren. De lijst verandert nauwelijks over de jaren heen. Ondertussen maakte de Waalse poot van technologiefederatie Agoria bekend dat er in Wallonië 2000 vacatures voor technische jobs beschikbaar zijn.

Beroepsgroep                                            Vacatures

  • Technisch leidinggevenden                      5667
  • Bouwtechnici                                                5583
  • Onderhoudsmecaniciens                          3969
  • Technici elektromechanica                      3469
  • Tekenaars                                                      3125
  • Installateurs en elektriciens bouw         2351
  • Technici proces en productie                   1272
  • Technici verwarming, ventilatie, airconditioning      1216
  • Onderhoudselektriciens                            1072
  • Operatoren chemie en kunststoffen       928
  • Bron: VDAB, recentste telling van openstaande vacatures (ontvangen jobs in 2013)