India verdeeld over documentaire

De Indiase autoriteiten hebben een documentaire over verkrachtingen in India verboden. In de film wordt een van de daders van de groepsverkrachting van een studente op een bus eind 2012 geïnterviewd. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

‘India's Daughter' is een BBC-documentaire van de Britse filmmaakster Leslee Udwin. Op zondag 8 maart, Internationale Vrouwendag, gaat de film in première.

In India zal die echter niet worden vertoond. Het ministerie van Informatie heeft alle Indiase media verboden de controversiële documentaire uit te zenden, omdat fragmenten «geweld tegen vrouwen lijken aan te moedigen».

Geen spijt

Eerder raakte bekend dat Udwin voor ‘India's Daughter' Mukesh Singh had geïnterviewd. Hij werd samen met drie andere mannen veroordeeld tot de doodstraf voor de groepsverkrachting van een 23-jarige studente op een bus eind 2012. Haar dood deed veel stof opwaaien, en zwengelde het debat over het wijdverspreide seksueel geweld in India aan.

Singh betuigde geen spijt en legde de schuld bij de jonge vrouw, die volgens hem ‘s avonds de bus niet had moeten nemen.

Vrijheid van meningsuiting

De documentaire verdeelt de Indiërs. Velen vinden dat een crimineel als Singh geen platform had moeten krijgen om zijn mening te uiten, terwijl anderen net menen dat de film aantoont hoe geweld tegen vrouwen diep in de maatschappij geworteld zit. Bovendien legt een verbod de vrijheid van meningsuiting aan banden, luidt het.

Parlementslid en zakenvrouw Anu Aga zei in het Indiase halfrond dat «een verbod niet het antwoord is». «Wat de verkrachter zei is het standpunt van veel mannen in India. Laat ons niet doen alsof alles hier goed gaat», zei ze.

Udwin heeft zich intussen tot de Indiase premier Narendra Modi gericht, en hoopt dat hij zal tussenkomen zodat de film alsnog in India wordt vertoond. (edl)