De onsteelbare fiets is daar

Drie Chileense studenten willen in september hun ‘onsteelbare fietsen’ in de handel brengen. Toen het idee enkele maanden geleden gelanceerd werd, was er meteen massale interesse.

Drie Chileense ingenieursstudenten stelden in augustus het prototype van hun ‘onsteelbare’ fiets voor in een Youtubevideo. Het zadel en frame van de fiets doen tevens dienst als slot. Als dieven het vervoermiddel willen stelen, moeten ze de fiets onherstelbaar beschadigen, waardoor diefstal niet meer de moeite zou zijn.

Het idee sloeg meteen aan. De drie studenten kregen naar eigen zeggen zo’n 10.000 mails van geïnteresseerden en de video werd miljoenen keren bekeken. De drie besloten daarop hun studies Bouwkunde aan de Adolfo Ibanez Universiteit in Santiago vaarwel te zeggen. Vandaag starten ze op Indiegogo een crowdfundingcampagne, waarmee ze voldoende geld hopen op te halen om het project uit te voeren. Dat meldt The Washington Post. De eerste fietsen zouden in september afgeleverd moeten worden. Een fiets zou 399 dollar (350 euro) gaan kosten.

Belgisch project

Ook in ons land werken enkele jongeren aan een onsteelbare fiets, al zien hun plannen er totaal anders uit. De studenten achter het project ‘Where is my bike’ ontwierpen een GPS-tracker die bijhoudt waar een fiets zich bevindt en een sms stuurt naar de eigenaar wanneer de fiets verplaatst wordt zonder toestemming. Zij stelden hun project vorige maand voor in het programma ‘Bart & Siska’. «Op 1 mei start de testfase», legt projectleider Raphael Weuts uit. «Zo’n vijftig mensen zullen de GPS-tracker dan uittesten, waarna wij het prototype aanpassen op basis van hun feedback.» Ook de Leuvense politie zal een tracker uittesten en er zijn contacten met een onderaannemer van Inbev om tapkranen te gaan beveiligen, legt Weuts uit.

Jelle Mampaey