Vlaming start met seks op 17 à 18 jaar

De gemiddelde Vlaamse man duikt op zijn 18de voor het eerst tussen de lakens. Vrouwen zijn er gemiddeld een half jaar vroeger bij.

Dat blijkt uit een rondvraag van CM voor het tijdschrift çava bij 1761 Vlamingen. Die waren tussen 14 en 86 jaar oud.Overwegend positief

De onderzoekers stelden vast dat de eerste keer seks voor de Vlaming een overwegend positief verhaal is. Zo voelde 86% zich klaar voor de eerste keer. «Veel mensen zijn ‘tevreden’ over hun ontmaagding», bevestigt Marjolein Cuvelier van CM aan Metro. «Enkel bij de 80 mensen die op een leeftijd van 13 of 14 jaar met seks begonnen, vonden 32 dat toch te vroeg.»

ESY-006535832 - © - Zoonar/M.NovakMaximum leeftijdsverschil

Volgens Cuvelier spreekt deze studie het cliché tegen dat de jeugd steeds vroeger begint aan seks. Net nu de regering de minimumleeftijd voor seks herbekijkt. Ook Sensoa pleit niet meteen voor een verlaging van de minimumleeftijd. «Belangrijker is een verduidelijking van de wet. Momenteel is er een grijze zone voor jongeren tussen 14 en 16 jaar, met aparte regels. Een goede oplossing is het invoeren van een maximum leeftijdsverschil voor minderjarigen. Jongeren moeten, als ze dat allebei willen, op een veilige manier kunnen experimenteren zonder vervolgd te worden», aldus Lies Verhelst, beleidsmedewerker van Sensoa.

School

Uit het onderzoek blijkt ook dat de school een belangrijke rol speelt in de seksuele opvoeding, en dat vindt de Vlaming prima. De overgrote meerderheid (92%) vindt dat seksuele voorlichting thuis hoort in het lessenpakket. Dit mag best vroeg, al vanaf het vijfde of het zesde leerjaar, of het eerste middelbaar.

Hoe dat lessenpakket wordt ingevuld, ligt echter niet vast. «Momenteel is het te vaag omschreven hoe leerkrachten – zeker uit het lager onderwijs – hiermee moeten omgaan. Hierdoor blijven de lessen vaak te vaag, of zijn ze té expliciet. Het is dus essentieel dat seksuele voorlichting een meer verplicht karakter krijgt», aldus Verhelst.

(LDC)