Homer Simpson voorspelde Higgsdeeltje voordat het ontdekt werd

Wie had dat ooit gedacht? Homer Simpson blijkt een wiskundig genie te zijn. Hij zou veertien jaar voor de ontdekking het Godsdeeltje hebben voorspelt.  In de aflevering The Wizard of Evergreen Terrace van 1998  is Homer geobsedeerd door de uitvinder Thomas Edison en wil hij zelf gaan uitvinden. Hij maakte een elektrische hamer, een ingebouwde toilet en het legendarische pistool met make-up.

Volgens een nieuw boek voorspelde Homer Simpson het Higgsdeeltje veertien jaar voor er bewijs was dat het nog maar bestond.  “De vergelijking op het schoolbord in de scène met Homer voorspelt de massa van het Higgs-deeltje. Wanneer je het uitwerkt krijg je de massa van een elementair deeltje dat maar een klein beetje groter is dan de massa van het Higgs-deeltje zoals we het nu kennen”, aldus de Simon Singh die het boek The Simpsons and their Mathematical Secrets schreef.

Hij gaat verder: “De Simpsons is één van de meeste wiskundige series. Heel wat schrijvers van de bekende serie zijn ook wiskundigen.” De scriptschrijver van de aflevering, David Cohen, was verantwoordelijk voor de toevoeging van deze wiskundige formule. Hij contacteerde voor de formule een oude schoolvriend, die sterrenkundige is aan de Universiteit van Cambridge.

Het Higgsdeeltje is een elementair deeltje vernoemd naar de Britse natuurkundige Peter Higgs. De Belg François Englert en de overleden Amerikaan Robert Brout voorspelde het deeltje al eerder in 1964.  In 2013 kregen zowel Englert als Higgs de Nobelprijs voor de Fysica.