De vijf opvallendste technotrends

In de Spaanse grootstad Barcelona is het Mobile World Congress (MWC) in volle vaart uit de startblokken geschoten. Voor veel telecombedrijven is deze jaarlijkse beurs de kans bij uitstek om hun nieuwste technologische snufjes in de spotlights te zetten. Welke opvallende nieuwe trends en gadgets zijn er op dag één uit de bus gekomen?

1. De virtual Reality brilartikel 1

Eén van de eerste trends die onmiddellijk in het oog springt, is de virtual reality bril. Door je smartphone in een soort skibril te klikken, kom je terecht in een virtuele realiteit waar je kunt rondkijken door je hoofd te bewegen zoals in de echte wereld. Voor buitenstaanders is dit misschien een tikkeltje vreemd, maar de bril is bijzonder geschikt voor games en ook de porno-industrie ziet er wel potentieel in.

Het Belgische bedrijfje ActiveMe uit Louvain-la-Neuve koppelt marketing aan de brillen. Op evenementen stelt ActiveMe bijvoorbeeld een installatie op waarbij via de virtual reality bril de indruk gewekt wordt dat de gebruiker een parachutesprong maakt boven een stad. Als hij in die virtuele realiteit rond zich heen kijkt, ziet hij gebouwen met daarop reclameborden. ActiveMe wist al enkele grote klanten te strikken.

2. De wearables

artikel 2

De ene na de andere grote speler komt op de proppen met een toestelletje om rond te pols te dragen. Soms hebben ze verdacht veel weg van een ogenschijnlijk eenvoudig polshorloge, soms zijn het kleurrijke en futuristisch ogende bandjes vol elektronica. Ze bestaan zelfs voor huisdieren. De Chinese telecomgigant Huawei pakt uit met de HuaWei Watch, een klassiek ogend horloge dat werkt met de Android Wear- software van Google. Het prijskaartje van deze Watch is nog niet bekend, maar de Chinezen kennende zal je voor dit horloge niet al te diep in de zak moeten tasten.

3. Het opvouwbare toetsenbord 

artikel 3

Microsoft pakt uit met een opvouwbaar toetsenbord, dat met twee magneetjes gemakkelijk dicht te vouwen en mee te nemen is. Het bedrijf vist met het Universal Foldable Keyboard buiten zijn eigen vijver, want het is er niet uitsluitend voor gebruikers van Windows-tablets: ook Android-toestellen en iPads en iPhones zijn te bedienen met dit Bluetooth- toetsenbordje.

4. Draadloos opladen via je Ikea-kastje

artikel 4

Nachtkastjes of lampvoeten van Ikea zullen binnenkort je mobiele spullen rechtstreeks en draadloos opladen. De meubelgigant zou deze Qi-technologie in bepaalde meubels verwerken, waardoor je je toestel kunt opladen door het simpelweg op je nachtkastje te leggen. De meubels zelf zouden wel moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Momenteel zouden er al 81 smartphonemodellen op de markt zijn die deze draadloze Qi-technologie ondersteunen.

5. De Smart Bottle

artikel 5

In de categorie ‘ludieke gimmicks’ is het voorlopig de Smart Bottle die Thinfilm in samenwerking met Diageo heeft ontwikkeld. Een fles Johnnie Walker whisky is uitgerust met een label waarin een sensor verwekt zit. Die zogenaamde OpenSense-technologie detecteert of een zegel al dan niet verbroken is en kan je dus vertellen of de fles al eerder geopend werd. Alles wat je moet doen is de flinterdunne nfc-tag scannen met je smartphone om de informatie op te vragen. Deze draadloze barcode vertelt je waar en wanneer de whisky gebrouwen werd, waar hij gestockeerd werd en hij geeft je zelfs kortingscodes en recepten.