Clinton-leaks: voormalige Secretary of State gebruikte enkel privé-mail tijdens ambt

Hilary Clinton gebruikte enkel een persoonlijk e-mailaccount om officiële zaken te doen, ondanks dat de federale wet zegt dat alle correspondentie moeten worden bewaard door de overheid. Dat meldt de New York Times. En zo zijn de Clinton-leaks ook een feit.

De 67-jarige Hilary Rodham Clinton is de vrouw van voormalig president Bill Clinton. Ze is de eerste voormalige First Lady van de Verenigde Staten die Senaatslid was en een ministerspost in een Amerikaanse regering vervulde. Clinton, politica van de Democratische partij, was van 2009 tot 2013 aan het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De zogenaamde Secretary of State beschikte niet over een door de overheid uitgegeven e-mailadres, en dat is volgens de wet verboden. Er is ook geen poging gedaan om haar e-mail te archiveren, wat ook vereist wordt door de Amerikaanse wet. Ambtenaren van de overheid moeten hun brieven en e-mails archiveren, zodat commissies, journalisten en historici ze in de toekomst kunnen gebruiken.

Nick Merrill, de woordvoerder van Clinton, verdedigt het gebruik van haar persoonlijke e-mail. “Clinton voldeed aan de ‘letter en de geest van de regels’, maar vreesde dat haar ambtenaren e-mailadres de efficiëntie van haar werk zou ondermijnen.”

In oktober vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken alle voormalige ambtenaren, die tot de late jaren ’90 hebben gewerkt, al hun correspondentie naar hen op te sturen. Een vergeefse poging om de ‘vergeten’ mails toch bij te houden. Adviseurs van Clinton beoordeelden haar persoonlijke e-mail en konden vrij besluiten welke in het dossier te voegen. Het is niet duidelijk over hoeveel e-mails het gaat, maar er werden 55.000 pagina’s overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het geval krijgt uiteraard ook een politiek staartje in de VS. De woordvoerster van de Republikeinse presidentskandidaat in 2016, Jeb Bush, broer van George W. Bush, eist dat Clinton haar e-mails vrij geeft. “Hillary Clinton moet haar e-mails vrij geven,” zegt Kristy Campbell. “Hopelijk zijn ze al niet vernietigd.”

De gouverneur van Florida, Jeb Bush, gelooft dat transparantie een cruciaal onderdeel is van een openbare dienst en van een regeringsfunctie. Daarom lanceerde hij onlangs www.jebemails.com.