Emiel Goelen overleden

Emiel Goelen is overleden, zo bericht zijn oud-werkgever VRT. De voormalige presentator was amper 65 jaar oud. Hij leed aan de spierziekte ALS.

Emiel Goelen, geboren in 1949 in Keerbergen, was vooral in de jaren 1980 en 1990 een bekend televisiegezicht. Hij presenteerde onder meer het praatprogramma «De Steek er wat van op show» en het populaire consumentenmagazine «Op de koop toe». Legendarisch daar was zijn afsluitzin, «U kijkt toch ook? «, die achteraf wel eens werd geparodieerd. Goelen nam ook deel aan de spelletjesprogramma’s «De drie wijzen» en «Zeg eens Euh», naar eigen zeggen zijn leukste tijd bij de VRT.

In 1997 kwam er een abrupt einde aan zijn televisiecarriere, hij werd van de ene dag op de andere op straat gezet door VRT-topman Piet Van Roe. Goelen werd ervan verdacht bij «Op de koop toe» cadeau’s te hebben aanvaard in ruil voor positieve recensies. Hij vocht zijn ontslag aan en kreeg gelijk van de Raad van State. Maar zijn televisiecarriere was wel definitief voorbij, er werd een regeling getroffen met de VRT. Goelen reageerde achteraf verbitterd, hij haalde onder meer zwaar uit naar zijn co-presentatrice Rita Van Neygen.

Aan het einde van zijn loopbaan werkte Goelen nog voor De Persgroep, waar hij onder meer het magazine «Genieten» uit de grond stampte. In 2004 zetelde hij als expert voor het Vlaams Blok/Vlaams Belang in het Vlaams parlement.

In 2009 ging hij op zestigjarige leeftijd op pensioen. Een jaar voordien had hij de diagnose ALS gekregen, in een interview vorig jaar verklaarde hij niet bang te zijn om te sterven. «Wat gebeuren moet, moet maar gebeuren».

Hieronder een fragment waarin Emiel Goelen de (toen nog zeer jonge) Alexander De Croo interviewt.