Film over laatste dagen Frank Vandenbroucke in de maak

Regisseur Koen Mortier gaat een film maken over de laatste dagen van wielrenner Frank Vandenbroucke (VDB). Het verhaal zal gebaseerd zijn op het boek van Dimitri Verhulst, Monoloog van iemand die het gewoon is om tegen zichzelf te praten. De film krijgt de titel Engel. 

Frank Vandenbroucke was een bekende Belgische wielrenner. Hij kende zijn grootste successen tussen 1995 en 1999. In 1999 raakte hij echter verwikkeld in een dopingaffaire maar hij testte negatief.  Hij moest weg bij Cofidis en verhuisde toen elk jaar naar een andere ploeg. In 2002 werd er in zijn huis doping aangetroffen. Weer testte VDB negatief. Toch werd hij geschorst wegens het in bezit zijn van doping.

Hierna ging het niet meer goed met de wielrenner. Hij kreeg depressies, deed een poging tot zelfmoord en had alcohol- en drugsproblemen. De wielrenner werd in 2009 dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Senegal. Hij overleed aan longembolie.

Twee jaar na de dood van VDB bracht Dimitri Verhulst zijn boek uit, Monoloog van iemand die het gewoon is om tegen zichzelf te praten. Het boek vertelt het verhaal van de hoer Seyabou die een innerlijke monoloog voert over de laatste uren die ze doorbracht met een wielrenner. Stierf de wielrenner echt een natuurlijke dood?  Nergens in het boek wordt de naam van Frank Vandenbroucke gebruikt. Er is wel veel documentatie gebruikt over de zaak van de wielrenner in het fictieve verhaal.

De Vlaamse filmregisseur Koen Mortier kennen we van zijn films Ex-drummer en 22 mei. De  Brusselse Jérémie Renier zal een rol vertolken in de nieuwe film. De opnames beginnen ten vroegste eind dit jaar.