Jongeren dromen van eigen woning, maar kunnen het niet betalen

Jongeren blijven dromen van een eigen stek. Maar een klein startkapitaal en de verstrengde houding van banken maakt het moeilijk om een woonlening af te sluiten. De bouwsector vraagt daarom aan de banken om grotere leningen toe te staan. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Vooral de generatie van 25 tot 34 jarigen heeft nog steeds een baksteen in de maag. Dat blijkt uit een enquête van Woningen Blavier bij 600 mensen. Zo heeft 1 op 10 plannen om binnen de 5 jaar te bouwen, 20% wil een instapklare woning kopen en 43% wil een bestaande woning renoveren.

Te weinig geld in het spaarpotje

Volgens de enquête heeft bijna 3 op 4 van de jongeren een budget van minder dan 250.000 euro om een eigen woning te kopen of te bouwen. Bovendien heeft slechts 1 op 3 van hen een startkapitaal van meer dan 50.000 euro. Een bedrag dat vandaag bij de banken als eigen inbreng verwacht wordt.

Maar door de verstrengde houding van de banken is het niet eenvoudig om een lening af te sluiten. Om hun droom toch waar te maken, zoeken veel jongeren naar extra financiering buiten de bank. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld geld lenen van familie, of als het echt niet anders gaat, de woningplannen aanpassen aan de budgetrealiteit.

Renoveren uit noodzaak

Dat geldt trouwens niet alleen voor de jongste generatie. Want hoewel ruim de helft van de Belgen nieuwbouw verkiest, missen ze vaak de centen. 75% koopt dan maar een bestaande woning om die dan langzaamaan te verbouwen.

De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt daarom aan de banken om meer te lenen aan kandidaat-bouwers. Nu kan je maximaal 80% lenen, de overige 20% moet je zelf inbrengen. Dat is niet langer houdbaar, vindt de bouwsector. Zeker niet nu de rente historisch laag is en omdat de prijzen van de huizen niet meer te hoog zijn. Minister van Financiën Turtelboom (Open Vld) belooft overleg te plegen met de banken.

(ldc)