Heel internet in de ban van jurk

Heel het internet is in de ban van de kleur van een jurk. Is de kleur nu blauwzwart of witgoud?  Weet je niet waarover het gaat?  Bekijk dan even deze foto.

jurk

De Schotse muzikante Cailtlin McNeill postte donderdagavond  op haar blog een foto van een jurk. ‘Je moet me helpen. Is deze jurk blauw en zwart of goud en wit? Mijn vrienden en ik kunnen maar niet beslissen. We zijn aan het flippen.’

Vrienden van Caitlin gingen trouwen en de moeder van de bruid stuurde een foto van de jurk naar haar dochter. De bruid liet de foto zien aan haar man maar het paar geraakte het maar niet eens over de kleur. De band van Caitlin was dankzij dit dilemma te laat voor hun optreden op het trouwfeest. Ze bleven maar discussiëren over de jurk.

Hiermee barstte de bom op Twitter. Ook enkele bekenden discussieerden volop mee.

 

 

Definitely .

A photo posted by Miley Cyrus (@mileycyrus) on

Het softwarebedrijf Adobe, dat we kennen van Photoshop, blijkt zeker te zijn over de kleur.

De kleur van de jurk is inderdaad blauw met zwart. Volgens de website Wired zien mensen de kleur anders door de manier waarop onze hersenen de kleur en de lichtinval waarnemen. ‘Ons visueel systeem kijkt naar de jurk en probeert de invloed van het daglicht uit te schakelen’, zegt de wetenschapper Bevil Conway. ‘Dus sommige personen minimaliseren blauw, anderen minimaliseren goud. Hierdoor neem je een andere kleur waar.’ Ook de belichting van de foto zit niet helemaal goed. 

De enigen die het zeker weten: