Gestolen Picasso-schilderij na jaren teruggevonden in New-York

Het doek ‘La Coiffeuse’ (de kapster) is een kostbaar Picassoschilderij dat in 2001 werd gestolen in Parijs. Het werd twee maanden geleden teruggevonden in New York. Merkwaardig genoeg werd het vanuit België verstuurd met de post.

Eind 2001 verdween ‘La Coiffeuse’ uit het Centre Pompidou in Parijs. Toen er een uitleenverzoek kwam en medewerkers van het kunstcentrum het schilderij niet konden vinden, bleek dat het was gestolen. Het is sindsdien niet meer gezien. Tot enkele maanden geleden.

Op 17 december kregen Amerikaanse douanemedewerkers een pakketje in handen waarop stond vermeld dat het een vrijwel waardeloos kunstwerkje was ter waarde van 37 dollar, zo’n 30 euro. Vanuit België was het als kerstcadeautje verstuurd door ene Robert. De bestemming was een kleine opslagruimte in New York.

De douanemedewerkers vertrouwden het niet en vroegen Franse en Amerikaanse kunstexperts ernaar te kijken. Toen pas bleek dat de zending een stuk waardevoller was dan op de verpakking stond vermeld.

In 2001 werd de waarde van het schilderij nog geschat op 2,5 miljoen euro, maar nu is het waarschijnlijk nog veel meer waard. Het doek, dat in 1911 werd geschilderd, gaat nu terug naar de Franse overheid.

Ambtenaren namen het schilderij in beslag. Loretta E. Lynch, de Amerikaanse advocate voor het Eastern District van New York zei in een verklaring dat er een verloren schat is teruggevonden. Verder zei ze nog dat Homeland Security gesmokkelde antiquiteiten probeert terug te sturen naar hun rechtmatige eigenaars.
In de verklaring kon ze niet zeggen door wie het pakket verzonden is. Het is niet duidelijk of er iemand werd gearresteerd in de zaak.