Facebook werkt mee aan zelfmoordpreventie

Met meer dan een miljard gebruikers speelt sociaalnetwerksite Facebook een belangrijke rol in onze samenleving. Het digitale platform is niet enkel handig om leuke foto’s mee te delen, maar kan ook gebruikt worden om mensen te helpen. Daarom heeft Facebook de handen in elkaar geslagen met de universiteit van Washington en organisaties uit de welzijnssector om samen iets voor zelfmoordpreventie te doen.

Het bedrijf dat opgericht is door Mark Zuckerberg is zich ervan bewust dat het gebruikers kan helpen als er iemand om hulp schreeuwt. Dat is waarom het nu verdere inspanningen doet om zelfmoord te voorkomen. De helft van de Amerikaanse Facebookgebruikers kan vanaf vandaag op een ‘zelfmoordknop’ drukken als hij labiele of depressieve berichten leest van vrienden.

De knop werkt net zoals een ‘vind ik leuk-knop’, maar niemand ziet dat deze is gebruikt. Door hierop te drukken, kan je het bericht van de vriend rapporteren. De zelfmoordlijn wordt dan ingeschakeld. Facebook zelf krijgt ook een melding en kan dan ingrijpen. De vriend krijgt een scherm te zien met daarop de vraag “Hi, een vriend denkt dat je het misschien moeilijk hebt en heeft ons gevraagd te kijken naar je post.” Vervolgens komen er opties tevoorschijn. “Wat wil je dat we doen? Je bent belangrijk voor ons en je bent niet alleen. Klik om met iemand te praten of om tips te krijgen.” De tips moedigen je aan om ontspanning op te zoeken door te gaan wandelen, tekenen of bakken.

Als de vriend met iemand wilt praten dan kan dat door met iemand te bellen of door berichten te sturen. Ook kan de vriend de zelfmoordlijn bellen of video’s zien over mensen met zelfmoordgedachten. In de komende maanden krijgt de andere helft van de VS de knop ook, daarna volgen andere landen.

Het is een nieuwe evolutie in de rol van sociale media in onze maatschappij. Afgelopen jaar kwamen er nog 41,149 mensen om door zelfmoord in de Verenigde Staten.

FACEBOOK2