BXLR CUP + BX = Voetbal Plezier voor iedereen!

BX Brussel is, dat weet iedereen nu ondertussen al, een project dat het voetbal met het sociale verbindt. Geen wonder dat BX in zee gaat met de BXRL Cup, de Belgian Homeless Cup: een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor Brusselse dak- en thuislozen. Wouter Blockx organisator van de BXLR CUP: “Het is zeker een competitie, maar het belangrijkste blijft het (voetbal)plezier en vooral de vriendschappen die op training ontstaan.”

3 keer per seizoen organiseert den BX een stage van 6 woensdagen op het sportcomplex van Sint-Agatha-Berchem. “Samen met de BX trainers: Fiston (jeugdcoördinator BX) en Flo Ngalula (speler van de eerste ploeg van den BX), stellen wij een kwalitatief trainingsschema op, op maat van onze spelers. Het enige dat wij verwachten is dat de spelers zes weken aanwezig zijn. Elke speler zal dan een speler-volg-fiche krijgen om hen zo informatie te verstrekken rond de progressie die ze wekelijks maken op fysiek, technisch vlak maar ook qua groepsmentaliteit.”

BX Brussels

Wouter (foto, rechts) preciseert dat het vooral de banden zijn tussen de mensen onderling, en de betrokkenheid van de spelers, die een betekenis geven aan het project. Het doel is dat deze « dakloze » spelers een plaats kunnen vinden in het BX project. Dit kan bestaan uit een training voor de kleinsten, een logistieke hulp of elke andere activiteit waarbij ze zich gewaardeerd voelen.

“BX organiseert de stages: ze zorgen voor de accommodatie, de trainers en na elke training een warme maaltijd. We proberen ze dus ook te steunen tijdens de thuismatchen.” Elke thuiswedstrijd van den BX is de trouwe supportersclub van de BXLR Cup aanwezig om de eerste ploeg naar de overwinning te juichen: lang leve de BX!

Zo hebben de, meer dan 120 spelers van verschillende Brusselse verenigingen die de daklozen helpen zoals het « Het Klein Kasteeltje », « Hobo », « De achtste dag », of « Nooit zonder mijn dak » de kans gekregen om te participeren aan de stages en aan de trainingen gegeven door de spelers van BX.

2

 

Alves (45)

kapitein van «Nooit zonder mijn dak» – supporter van Sporting Club Lisbon

«Ik hou van de stages omdat men er echt goed traint en dat deugd doet voor mijn fysiek.»

 

Giron Jésus (44)

speler bij «Nooit zonder mijn dak» – supporter van Atletico Bilbao

«De trainingen zijn goed, ik hou ervan dat iedereen zich amuseert en ik speelde voetbal bij de Unie van Sint-Gillis toen ik klein was. Ik was vergeten hoe het contact op het terrein was, de bewegingen, de techniek.»

3b

Laurent Silka (27)

speler bij: «Pigment» – supporter van: Marseille en van Les Eléphants / Ivoorkust

«Ik hou van voetbal, en alles wat we hier doen is voetbal, met alles wat bij die sport komt kijken, zoals echte trainingen.»

 

Nourredine Matar (40)

speler bij «Hobo» sinds 4 jaar – supporter van  Rasa Casablanca «… waar ik speelde bij de jongeren.»

«Het beste aspect van de stages? Wat heel goed  is, is het feit dat we kunnen trainen, en ons verbeteren, maar ik doe het omdat ik niet te snel oud wil worden ;-)»

Nourredine

 

Vlaanderen verbeelding werkt_vol