‘Vondeling Jules’ stelt het goed

In de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Borgerhout is in december opnieuw een baby achter gelaten. Het jongetje kreeg de naam ‘Jules’ en verkeert in goede gezondheid.

Het jongetje woog zowat 3 kilogram toen het werd achtergelaten op een zondag in december. Medewerkster van Moeders voor Moeders, Katrin Beyer (foto), zag het allemaal gebeuren. Ze stond net in de gang achter de matglazen deur.

Het kindje had enkel een luier aan, maar was toegedekt met enkele dekentjes die in de vondelingenschuif lagen. Aan de manier waarop de navelstreng doorgeknipt was, bleek dat hij zonder medische bijstand ter wereld was gekomen. Dat bevestigt Monique Verdickt, oprichtster en voorzitster van Moeders voor Moeders.

Baby ‘Jules’ verbleef de eerste weken nadat hij gevonden was in een kinderkribbe, maar wordt nu opgevangen door een pleeggezin. Dat wil zeggen, voor de buitenwereld heet het kind ‘Jules’, maar de officiële voornaam wil het pleeggezin liever geheimhouden.

Het nieuws wordt nu pas bekend gemaakt om de moeder niet af te schrikken. Zij heeft een infobrief en puzzelstukje – de helft van een postkaart – meegenomen. Daarmee kan ze nog contact opnemen met Moeders voor Moeders om informatie te krijgen over haar kindje.

Tot nu toe is er van de moeder echter geen spoor. Na zes maanden kan het voorlopige pleeggezin een officiële adoptieprocedure opstarten. «Nadien kan ze ook nog via Moeders voor Moeders informatie krijgen over haar zoontje, maar wordt de situatie een pak ingewikkelder», aldus Verdickt.

‘Jules’ is sinds de start van het vondelingenluik in 2000 de zevende vondeling, en het vijfde kindje dat effectief in de schuif werd achter gelaten. 

(ldc)