Combiwinkels veroveren België

door
Jelle
Leestijd 3 min.

Er verschijnen steeds meer combiwinkels in het straatbeeld. Dat zijn handelszaken die twee -soms erg verschillende- activiteiten combineren.

«Wij merken dat steeds meer handelaars producten aanbieden die niet tot hun bestaande aanbod behoren», aldus Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). «Mensen die zich inschrijven bij ons ondernemersloket voor een bepaalde sector, vragen regelmatig of ze ook in een andere sector actief mogen zijn.» Het gaat bijvoorbeeld om de combinatie van een koffiebar en een boekenwinkel, een kapsalon-café of een krantenwinkel die speelgoed verkoopt. Andere opmerkelijke voorbeelden zijn een bar met fietsbenodigdheden en een tuincentrum dat streekproducten verkoopt. Eén van de eerste initiatieven van die aard in ons land was de Wasbar, een wassalon waar je kan lunchen, drinken of werken tijdens het wachten.

«Handelaars proberen zo het verschil te maken met andere zaken», aldus Mattheeuws. «Een kledingzaak of een tuinwinkel vind je overal, maar met het extra aanbod maken ze het verschil. Handelaars zijn op zoek naar manieren om te vernieuwen en extra omzet te genereren, want de kleinhandel heeft het al jaren moeilijk om het hoofd boven water te houden.»

-------------------------------------------------

«Mensen komen hier werken om de files te vermijden»

Koffiebar O-Né combineert een drankje met de verkoop van fietstoebehoren zoals helmen, handschoenen, kledij... Een opmerkelijke maar geen unieke combinaties. «De combinatie van een koffiebar en een fietswinkel verschijnt steeds vaker», aldus uitbater René Van Audenhoven, zelf een enthousiast fietser. «Je ziet het in steden als Londen en Amsterdam, maar ook in Gent en Mechelen.» O-Né heeft een bijzonder interieur, speciaal ontworpen door een interieurarchitect en op maat gemaakt. De kleur groen speelt een grote rol in het interieur en verwijst ook naar de groene gedachte. «Voor de hapjes en de drank werken we samen met Oxfam Wereldwinkel», aldus Van Audenhoven. «Ook de meeste fietstoebehoren, en vooral de kledij, zijn geproduceerd met respect voor het milieu.» Tervuren ligt vlakbij het Zoniënwoud, een geliefde plek voor fietsers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel fietsers binnenspringen in bar O-Né. Maar ook veel expats die in Tervuren wonen en in Brussel werken, weten de bar te vinden. «Heel wat mensen komen 's ochtends nog even bij ons werken met behulp van de wi-fi. Zo vermijden ze de files. Wanneer het verkeer wat beter is, vertrekken ze naar hun werk.» En zelf fietsen, lukt dat nog? «Daar is momenteel helaas geen tijd voor, maar dat is een keuze die ik gemaakt heb», aldus Van Audenhoven.

-------------------------------------------------

«We zijn begonnen met aardbeien»

Tuincentrum Rodenburg in Schoten begon vorig jaar met een delicatessenzaak, waar vooral streekproducten verkocht worden. «Een tuincentrum en een delicatessenzaak is geen voor de hand liggende combinatie», geeft zaakvoerder Joep Takx toe. «Vorig jaar hebben we een aantal keer aarbeien verkocht. Daar was heel wat vraag naar, waarna we dat uitgebreid hebben tot een delicatessenzaak met vooral streekproducten. Daar blijkt echt vraag naar te zijn.» In het tuincentrum zijn nu producten als kaas, groenten, fruit en wijn te koop. Daarvoor was een verbouwing nodig. “We hebben eigenlijk een gebouw in het gebouw geplaatst, een versafdeling waar de temperatuur lager is. In een tuincentrum kan het in de zomer natuurlijk «warm worden, terwijl die verse producten gekoeld moeten worden.» De vernieuwing is ook een economische keuze. «Je moet blijven innoveren», aldus Takx. «Het tuincentrum kent rond januari-februari enkele rustige maanden terwijl de zomer net een drukke periode is. Op deze manier willen we meer stabiliteit in de inkomsten.»

Jelle Mampaey