Wetenschappers slaan alarm over nieuwe mysterieuze kraters

In juli vorig jaar ontdekten wetenschappers drie gigantische gaten in de grond op het Yamal-schiereiland in het noorden van Siberië. Nu hebben de onderzoekers dankzij satellietbeelden nog eens vier kraters gevonden en ze vermoeden dat er nog tientallen meer kunnen zijn in de regio. De ontdekking zorgde ervoor dat de wetenschappers op zoek gaan naar de oorzaak want die is tot op heden onbekend.

“Ik ben er zeker van dat er meer kraters zijn op Yamal, we hoeven er alleen naar te zoeken. Ik denk dat we nog 20 tot 30 kraters zullen vinden,” zei professor Vasily Bogoyavlensky aan The Siberian Times. “Het is belangrijk dat we de bevolking niet bang maken, maar we benadrukken dat het een ernstig probleem kan vormen voor de veiligheid en dus moeten we dit onderzoeken.”

De wetenschappers verzamelden in november gegevens in de kraters in de hoop om te weten te komen hoe de gaten gevormd werden. De meest plausibele theorie is dat de gaten gemaakt zijn door gasexplosies die veroorzaakt werden door ondergrondse warmte of stijgende temperaturen ten gevolge van de klimaatverandering.

DOUNIAMAG-RUSSIA-GEOLOGY-NATURE

Omdat de wetenschappers niet kunnen voorspellen wanneer en waar gasexplosies zullen optreden, is het erg gevaarlijk om de kraters te bestuderen. Desondanks zal Bogoyavlensky een nieuwe expeditie lanceren waarbij verschillende teams kampen opslaan in een gebied waar de kans het grootst is dat er kraters kunnen ontstaan.

“We moeten nu enkele fundamentele vragen beantwoorden. Welke gebieden zijn het meest in gevaar en waarom is dat zo ? Deze vragen zijn belangrijk voor een veilig gebruik van de infrastructuur van de olie en gas complexen en voor de veiligheid van de bevolking in de noordelijke steden,” zei hij.

Dr. Carolun Ruppel, een geofysicus, vertelde aan The Huffington Post dat ze niet verbaasd was dat er nieuwe kraters gevonden zijn. Ruppel, die verder niet betrokken is bij de onderzoeken in Siberië, pleit voor meer onderzoek naar de mysterieuze kraters.

“De oorzaak waardoor de kraters gevormd worden, zal zich wellicht voordoen in een groot gebied in dit deel van Siberië,” schreef ze. “Wetenschappers moeten zeker meer onderzoek doen naar de processen die de kraters veroorzaken, hoe ze evolueren in de tijd en of het mogelijk is om te voorspellen wanneer er nieuwe kraters ontstaan.”