Volgens studie stimuleert stem van moeder hersengroei bij baby

Volgens het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Acadamy of Science) wordt de hersengroei van baby’s tot op zekere hoogte gestimuleerd door naar de stem van hun moeder te luisteren. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Harvard Medical School.

Als vroegtijdig geboren baby’s regelmatig een liedje te horen krijgen in hun couveuse dat door hun moeder wordt gezongen, lijkt hun auditieve cortex opvallend snel te groeien. Dit zou mogelijk de ontwikkeling versterken van het hersengebied voor gehoor. Wat op latere leeftijd een positieve invloed op de taalverwerving van kinderen zou hebben.

Bij het experiment werden twintig moeders, die elk een baby in een couveuse hadden, gevraagd om de tekst van twee kinderliedjes te zingen in een opnamestudio. De hoge toonfrequenties werden uit de opnames gefilterd, aangezien foetussen voornamelijk lage tonen kunnen horen. Vervolgens kregen de 20 baby’s de opnames een maand lang drie uur per dag te horen.

Aan het einde van het experiment werden hun hersenen in kaart gebracht met behulp van ultrageluid. Deze scans werden vergeleken met hersenscans van een controlegroep van baby’s die niet naar liedjes van hun moeder hadden geluisterd.

Het blijkt dat de baby’s die dagelijks de stem van hun moeder hoorden, allemaal een relatief grote auditieve cortex hebben. Het is waarschijnlijk dat de baby’s hier op latere leeftijd van zullen profiteren, bijvoorbeeld bij het leren van taal. “We weten uit eerdere studies dat een grote cortex ook beter is”, verklaart hoofdonderzoeker Amir Lahav op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het is wel nog niet zeker of het onderzoek klopt. Er is namelijk heel wat kritiek op het experiment. Critici hekelen de onderzoekers dat ze alleen maar achteraf hersenscans bij de pasgeborenen maakten. In theorie is het dus mogelijk dat de hersengebieden voor gehoor bij de onderzochte baby’s al voor het experiment relatief groot waren.

Het is dan ook nodig dat er meer en uitgebreider onderzoek wordt gedaan om met zekerheid te kunnen zeggen dat de hersenen van baby’s sneller gaan groeien door naar de stem van hun moeder te luisteren.