Vlamingen zien meer dan 50 tinten

Anno 2014 is bdsm nog steeds een taboe in Vlaanderen. «Ook al is de erotische film Fifty Shades of Grey een hype, in het echte leven krijgen bdsm'ers te maken met onbegrip en houden ze hun seksuele voorkeur angstvallig geheim.»
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Dat vertelde psychologe Jantien Seeuws gisterenavond tijdens een lezing over haar onderzoek naar BDSM, officieel Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en sadism and masochism (SM), in Vlaanderen.

BDSM is een geaardheid

Tweeënhalf jaar lang sprak Seeuws met 140 sm'ers, in clubs of via online netwerken. Daaruit trok ze twee belangrijke conclusies: meer dan de helft (65%) van de bdsm'ers beschouwen het als een geaardheid. «Vaak zeggen mensen dat er een oorzaak moet zijn dat mensen van pijn houden, of er is iets ‘mis' met hen. Maar dat is net hetzelfde als vragen waarom een homo op mensen van hetzelfde geslacht valt. Ze beschouwen het als hun identiteit», legt Seeuws uit.

Daarnaast blijft bdsm onbespreekbaar. «Zelfs psychologen en dokters weten niet goed hoe ze met het thema moeten omgaan. In de plaats van te luisteren naar hun verhaal, worden bdsm'ers steevast doorverwezen.»

BDSM is een geheim

Er bestaan geen exacte cijfers over het aantal Vlamingen die van deze soort ‘kinky seks' houden. «Maar het zijn er veel meer dan je je voor mogelijk houdt, net omdat zoveel mensen het angstvallig geheim houden», aldus Seeuws. «Mensen zullen zich net snel outen omdat ze bang zijn voor discriminatie of omdat ze vrezen hun werk kwijt te raken.»

Liefhebbers van bdsm komen nochtans uit alle lagen van de bevolking. «Het merendeel zijn mensen zoals jij en ik. Iedere bdsm'er is iemands kind, ouder of grootouder, collega, enzovoort.»

Een speelkamer met foltertuigen, een duidelijk contract en een onderdanige slavin. Het doet denken aan de immens gehypte trilogie Fifty Shades of Grey. «Het is fijn dat het onderwerp nu aan bod komt, maar de film bevestigt helaas alle clichés. De rijke zakenman met een traumatische jeugd die ook de controle wil hebben in de slaapkamer is maar één verhaal. Resultaat is dat het taboe blijft en bdsm'ers nog steeds niet durven tonen wie ze écht zijn.»

(LDC)