Ook Gent winkelt zonder afval

Begin mei zal in Gent 'Ohne' openen, de derde verpakkingsarme winkel in ons land. Klanten vullen ter plaatse hun eigen potjes en betalen naargelang het gewicht.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Verpakkingsloos winkelen is veel beter voor het milieu, legt Simon Lietar van de verpakkingsarme winkel Ohne uit. «Voor de productie van verpakkingen is veel energie nodig. Bovendien belanden die verpakkingen her en der op straat en in de rivieren. Een groot deel daarvan komt uiteindelijk onze oceanen terecht», aldus Lietar.

Wie naar de nieuwe verpakkingsarme winkel gaat, brengt zijn eigen potjes of zakken mee. Bij het binnengaan plaats je die op een weegschaal waarna je een barcode krijgt. Die plak je op de potjes. Aan de kassa wordt vervolgens het verschil in gewicht tussen de meegebrachte verpakking bij het binnenkomen en bij het buitengaan aangerekend. De winkel steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch. Afvalarm en niet afvalloos, aangezien de meeste aangeleverde producten nog steeds verpakt zijn. «We hopen natuurlijk dat er in de toekomst meer verpakkingsarme winkels komen, waardoor groothandelaars zich daarop kunnen afstemmen», aldus Lietar.

Choco uit Gent

Ohne wil zo weinig mogelijk schakels in de keten tussen producent en consument. «We werken zoveel mogelijk met leveranciers uit de buurt», legt Lietar uit. «Zo verkopen we onder andere choco en muesli die in Gent gemaakt worden en we onderhandelen nog met een mogelijke leverancier van katoenen zakken uit het Gentse. We werken ook veel samen met lokale landbouwers. Op die manier beperken we de transportkosten en dus de vervuiling. Bovendien weet de klant wie de producent is.»

Retourverpakkingen

«Voor producten die we niet in bulk kunnen aanbieden, willen we werken met retourverpakkingen die teruggenomen worden door de leveranciers of door onszelf», legt hij uit. «Het gaat dan bijvoorbeeld over confituurpotten. De klant brengt die terug in ruil voor statiegeld en wij maken ze schoon in een industriële vaatwas met hoge temperatuur. Ik droom van één grote retourfabriek per stad of per provincie. Daar zouden dan alle verpakkingen centraal verzameld en hergebruikt worden. Op alles zou dan statiegeld staan, ook op confituurpotten, erwtenbokalen, chocopotten...»

Dat er vraag is naar verpakkingsloos winkelen, blijkt uit de massale interesse. De winkel opent pas in mei, maar zonder enige reclame heeft de facebookpagina intussen al meer dan 2.000 likes verzameld. Verpakkingsloos winkelen is trouwens niet nieuw. «Er zijn in Gent nu al mensen die heel wat kilometers rondfietsen met hun potjes en die laten vullen bij verschillende winkels. Dat is een wereldwijd fenomeen, zo heb je in New York een blogster die verpakkingsloos winkelt. Dat is echt een titanenwerk. Wij willen het iets makkelijker maken voor die mensen door alles samen te brengen in één winkel.»

Jelle Mampaey