Honden weten wanneer je liegt

Een goede vriend weet wanneer er tegen hem wordt gelogen. De hond is de beste vriend van de mens dus ook zij weten wanneer iemand liegt. Een nieuwe studie die in de krant Animal Cognition gepubliceerd werd, besluit dat honden kunnen leren wie ze moeten vertrouwen en wie niet.

De Kyoto Universiteit van Japan testte 34 honden. In de eerste ronde werden de honden naar een kom met hondenbrokken gestuurd. Daarna werden ze naar een lege kom gestuurd. In de laatste ronde werden de honden naar diezelfde kom gestuurd maar nu zat er toch eten in. De dieren werden argwanend en bleven weg van de kom.

Om zeker te zijn, brachten de wetenschappers een onbekend persoon binnen. Wanneer hij direct naar een kom met hondenbrokken wees, liepen de honden terug naar de kom. Hieruit konden ze afleiden dat honden na een tijdje weten wanneer iemand liegt. Als hij echter een nieuwe persoon ontmoet, moet hij dit weer ontdekken.

‘Ik was echt verrast dat de honden zo snel hun vertrouwen verloren’, aldus  Akiko Takaoka die het onderzoek leidde. ‘Honden hebben meer sociale intelligentie  dan we dachten.’

John Bradshaw, een dierenarts die zich specialiseert in de relatie tussen mensen en dieren: ‘Dieren houden van een voorspelbaar leven. Honden waartegen vaak wordt gelogen en die tegenstrijdige signalen krijgen van hun baasje, hebben meer kans op gedragsstoornissen. ‘

Dit is niet de eerste studie die laat zien dat honden heel goed zijn in het lezen van het menselijk gedrag. In het begin van de maand publiceerde onderzoekers nog dat honden heel goed zijn in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen.